Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Bygger Sveriges bästa äldreboende

”Sveriges bästa äldreboende” fanns det en tv-serie som hette för en tid sedan, men snart är det dags att spela in en uppföljare.

– Om man blir så gammal att man behöver bo på ett äldreboende så är det nog ett sådant här man vill bo på, säger snickaren Robin Cederlöf, som fixar fasaden på Kv Senioren i Vimmerby tillsammans med Christian Karlsson.

I slutet av 2014 står nämligen Kv. Senioren klart i Vimmerby, och med trädgårdar, ett solrum med vågbrus och bar finns alla förutsättningar för att leva upp till ambitionen.

– Om man behöver bo på ett äldreboende, så är det nog ett sådant här man vill bo på, konstaterar snickaren Robin Cederlöf.

Det har inte sparats på faciliteterna när Skanska efter tio års planerande äntligen fick börja bygga det som blir ett av landets största och, enligt beställaren Vimmerby kommun, Sveriges bästa äldreboenden. Utomhus skapas "Sinnenas trädgårdar" och inomhus byggs det inte bara rum för frisör och fotvårdare utan också för boende som längtar efter ett stilla strandhäng eller häftigare beachparty.

– I solrummet ska det finnas både lampor och fläktar som ger ett somrigt ljus och en behagligt värmande bris, samtidigt som det kommer havsbrus ur högtalarna. Och i baren kan man beställa svalkande drinkar! Fast det är inte vi själva som ska bygga upp interiören, det anlitar vi specialister för, säger produktionschefen Magnus Björngard, som är väl medveten om att det inte bara är de fysiska inrättningarna som skapar ett trivsamt äldreboende, minst lika avgörande är personalen.

– Därför har det varit roligt att de som ska arbeta här har varit så involverade under byggets gång, och kommit med många förslag på förändringar i arkitektens ursprungliga förslag. Till exempel har de sett till att anpassa korridorerna för att underlätta möblering och vilopauser för de boende, säger Magnus, som tack vare partneringsamarbetet själv också har varit med och påverkat de två pastellfärgade huskropparnas utformning. Till och med innan anbudsförfrågan gick ut.

– Beslutet om att bygga har dröjt i tio år, bland annat för att det enligt ursprungsplanerna skulle kosta 200 miljoner kronor, vilket ansågs för dyrt. Vi tipsade om förändringar som skulle göra husen både bättre och 50 miljoner billigare, och sedan vann vi upphandlingen! säger Magnus Björngard.

Text & foto: Anders Egle