Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Allt ljus på Partilles nya multiarena

Idrottslektioner på förmiddagen, en teaterföreställning på eftermiddagen och elitseriehandboll på kvällen.
I Partille växer en toppmodern multiarena fram med flexibel belysning, ett smartare brandsystem – och gasdetektering i ventilationen.

Partille Arena blir ny hemmaarena för elitklubben IK Sävehof, men ska även kunna användas till teaterföreställningar, konserter och för skolornas idrottslektioner.

Partille kommun räknar med en ordentlig ökning av antalet invånare till år 2020 och storsatsar för framtiden genom att förfina och bygga ut på flera håll. Vid en ny infart till Göteborg växer nu Partille Arena fram

– Den här multiarenan är något av en ögonsten för kommunen. Projektet är också vårt största hittills och har ett stort teknikinnehåll som gör det väldigt roligt att jobba med, säger Lars Borgström, distriktschef på Skanska Installation.

Omvandlas efter behov

Hallen, som kommer att rymma 4 000 sittande åskådare, ska inte bara bli ny hemmaarena för elitklubben IK Sävehof. Arenan ska också avlasta trycket på den befintliga idrottshallen och exempelvis kunna användas för skolornas idrottslektioner.

– Dessutom byggs en fast, gjuten scen på golvet, vilket gör arenan unik. Tanken är att också ha teaterföreställningar och konserter här, säger han.

Partille Arena är fullmatad med modern teknik. Här installerar Oscar Niklasson och Stig-Åke Lundell kablage i den blivande multiarenan.

För att klara de snabbt skiftande teknikbehoven installerar Skanska Installation intelligent belysning med KNX-system i hela hallen. Cirka 2 000 armaturer i olika miljöer ska klara uppgiften.

– Tillsammans med kunden förprogrammerar vi ett antal färdiga scenarier av belysningen. Ska det exempelvis tv-sändas en handbollsmatch trycker man på en enda knapp för att direkt få precis det ljus man vill ha.

Hög säkerhet

Inbrottslarmet är integrerat med passageanläggningen i cirka 120 dörrmiljöer. Dessutom installeras cirka 40 kameror för att öka säkerheten vid ett antal extra utsatta punkter och för att säkerställa att lokalerna är tomma efter stängning.

Dan Hellström och Lars Borgström går igenom ritningarna. 

I säkerhetssystemet ingår också ett fullskaligt brandlarm, som man i A-hallen valt att detektera med ett så kallat aspirationssystem.

– Istället för en vanlig detektor leds röken via rör in i centralapparaten, som utvärderar röken. Det ger en säkrare detektering och används i miljöer som är särskilt svårdetekterade, säger Lars Borgström.

Vid behov kan både ett talat utrymningslarm och blixtljus användas för att snabbt tömma hallen på besökare. Närheten till E4:an ställer också särskilt höga byggtekniska krav på anläggningen. Skulle olyckan vara framme ska säkerhetssystemen reagera blixtsnabbt.

– Vi installerar ett gaslarm om det skulle uppstå en läcka på motorvägen. Tre olika typer av gaser kan detekteras i ventilationen och luftintaget ut mot motorvägen.

Skanska Installation har nu närmare femton man på plats och i augusti 2016 är det dags för invigning.

– Även om arenan har mycket modern teknik är det enkelheten som ska vara ledordet för hela projektet. Det spelar ingen roll hur avancerat ett system är om ingen kan använda det. Allt ska vara användarvänligt, enkelhet är ett av projektets ledord, säger Lars Borgström.

Text: Michael Nilsson
Foto: Kasper Dudzik

Partille Arena kommer att ha plats för totalt 5 000 personer när den står klar i augusti 2016.