Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Historia

Skanskas historia startar 1887 när Aktiebolaget Skånska Cementgjuteriet bildades och började tillverka betongprodukter.


Snart blev vi ett byggbolag och redan 1897 etablerade vi vår första internationella verksamhet. Under 1900-talet spelade vi en stor roll i byggandet av Sveriges infrastruktur. Vi byggde vägar, kraftanläggningar, kontor och bostäder.

I mitten av 50-talet tog Skånska Cementgjuteriet ett ordentligt kliv in på internationella marknader. Under decennierna som följde gick vi in i Sydamerika, Afrika och Asien. 1971 steg vi in på den amerikanska marknaden och i dag är USA vår största marknad. Däremot är inte Afrika och Asien längre inkluderade i vår hemmamarknadsstrategi.

Redan 1965 listades företaget på Stockholmsbörsens A-lista. 1984 blev “Skanska” koncernens officiella namn. I dag hör Skanska till de största byggföretagen i världen.

1990-talet

På 90-talet påbörjade Skanska sin mest expansiva fas. Försäljningen fördubblades på bara några år. Eftersom tillväxten till största delen var organisk, banade en serie av framgångsrika uppköp vägen för Skanska att bli ett globalt företag.  

 

2000-talet

Sedan början av 2000-talet är vårt fokus lönsamhet snarare än tillväxt. Verksamheten är koncentrerad till byggande och utveckling av bostäder samt projekt inom kommersiella fastigheter och infrastruktur på utvalda hemmamarknader i Europa och Amerika.