Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Nu är vi synliga på ett helt annat sätt

Managementkonsultföretaget Capacent gav Skanska Öresund i uppdrag att skräddarsy en flexibel kontorslösning vid Bassängkajen i Malmö. Resultatet blev en ljus, modern arbetsplats med gott om plats för interna projektmöten, kundträffar och events.

Mer plats för interna möten var ett starkt önskemål från Capacent.

− Det är väldigt stort och tanken är att vi ska växa, säger Sofia Elofsson, analytiker på Capacent, när hon visar runt i lokalerna.

Utanför de stora fönstren växer Malmös nya konsert- och kongresscenter fram, och bara ett par hundra meter därifrån ligger Citytunneln. Det centrala läget var ett av kraven när Capacent letade efter nya lokaler till Malmökontoret.

− Vi reser mycket själva och därför var det viktigt att ha nära till kommunikationer, säger Sofia Elofsson.

I det nya kontoret finns det gott om plats att växa.

Skräddarsytt

Capacent flyttade in i Skanskas nybyggda kontorshus i november förra året. För att få en enhetlig stil med företagets övriga kontor kopplades samma inredningsarkitekt som har ritat konsultföretagets Stockholmskontor in. Projektledaren Anders Fex, från Skanska Öresund, var med under resans gång:

− Det har varit spännande att se kontorslokalerna växa fram. Capacent var väldigt tydliga med vad de ville ha, allt från färger och materialval till mer specifika funktioner. Allt har anpassats efter deras behov.

Tillsammans arbetade Skanska och Capacent fram förslag på planlösningar. Fler, lite mindre möteslokaler stod högt upp på önskelistan, liksom ett öppet kontorslandskap utan fasta arbetsplatser.

Victor Hörberg, konsult på Capacent.

− Fördelen med flexibla arbetsplatser är att man utnyttjar ytorna bättre. Det underlättar även när man jobbar i olika konstellationer, säger Victor Hörberg, konsult på Capacent.

− Tidigare delade vi kontor med ett annat företag, i lokaler som inte var anpassade för vår verksamhet. Nu har vi alla möjligheter, allt från grupprum till en soffhörna där man kan sätta sig med datorn och en kopp kaffe.

Stora ytor

Just grupprummen pekar Victor Hörberg ut som ett lyft i de nya lokalerna.

− Det ska alltid finnas rum tillgängliga, både för externa och interna möten. De stora ytorna gör det lättare att bjuda in till seminarier och events, säger han.

Varje fredag samlas de anställda runt bordet i köket för ett videokonferensmöte med huvudkontoret i Stockholm. Under veckan är flera av konsulterna på resande fot, vilket gör att det traditionella kontoret gett vika för ett mer flexibelt sätt att arbeta.

Möteslokalerna har fått namn efter platser med stark regional förankring. Malmös skyline med Turning Torso, Öresundsbron och vattentornet i Hyllie, avtecknas i glasväggen mellan entrén och mötesrummen.

Sofia Elofsson, analytiker på Capacent.

Lyft för varumärket

Flytten har varit ett lyft för Capacents varumärke, menar Sofia Elofsson.

− Vi är synliga på ett helt annat sätt. Kunderna som kommer hit ska känna att det är ett företag, samtidigt som vi har en regional profil, säger hon.

Till regionen hör även Helsingborgskontoret som tidigare var Capacents huvudsäte i Skåne. De nya lokalerna, som ligger bara ett stenkast från Malmö högskola, innebär större möjligheter för expansion i Öresundsregionen, samtidigt som kontakterna med universitet och lärosäten i området stärks. Tanken är att Capacents Female Talent Program för kvinnliga studenter som vanligtvis hålls från Stockholmskontoret, också ska startas upp i Öresund.

− Det är väldigt spännande att vi nu är rustade inför framtiden, säger Sofia Elofsson.

Fakta/Bassängkajen

Kontorshuset Bassängkajen, som stod färdigt 2012 och omfattar drygt 16 000 kvadratmeter kontorsyta fördelade på sju plan, är en av Malmös grönaste kontorsfastigheter. Energieffektivitet och miljöhänsyn har stått i fokus under hela projektet, och byggnaden var först i Norden med en pre-certifiering på platinumnivå enligt den amerikanska miljöcertifieringen LEED. Byggnaden är även klassificerad som en EU Green Building vilket betyder att energianvändningen är minst 25 procent lägre än gällande energikrav. Förutom att miljövänliga byggmaterial har använts vid konstruktionen, försörjs fastigheten av förnybar energi och taken är försedda med sedumväxter.

Fastigheten är nu såld till Vasakronan.