Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng
Vad: Arena
Kund: New Meadowlands Stadium Company
Område: New Jersey
Byggnadsår: 2010

The MetLife Stadium

/En perfekt passning

Arenan för Super Bowl 2014

Super Bowl-pokalen kommer 2014 att lyftas av det vinnande laget på MetLife Stadium. Den nya stadion i New Jersey är den första som är hemmaarena för två lag i NFL, National Football League, ligan för amerikansk fotboll: New York Jets och New York Giants. Säsongen 2010/2011 var den första som lagen spelade på sin nya stadion.

MetLife Stadium stod klar våren 2010, fem månader tidigare än planerat. Stadion invigdes med en utsåld konsert med publikfavoriter som Jon Bon Jovi och Eagles, innan fotbollsspelarna intog fältet. Den 48:e Super Bowl 2014 blir kronan på verket efter fyra år av idel framgångar för stadion.

MetLife Stadium-projektet visade på vidden av Skanskas kapacitet gällande uppförande och byggleding av stålkonstruktioner. Det var något av en nostalgitripp för Skanskas experter inom stålkonstruktion som även utförde allt stålarbete på den gamla Meadowlands-arenan 1974.

Teamet tog hjälp av den senaste tekniken, och BIM (Building Information Modeling) samt RFID (Radio Frequency Identification) bidrog till framgångarna.

Tusentals prefabricerade betongelement kunde följas elektroniskt genom leveranskedjan med hjälp av RFID hela vägen från fabriken. Stålstommen bestod av 17 000 element som totalt vägde 25 500 ton.

– BIM och RFID gjorde det möjligt för oss att påskynda arbetet. Det hjälpte oss också att få rätt material i rätt tid. Vi hade ju ingen plats att lagra material på. När man tänker efter handlar det om otroliga summor som står på spel. Om vi hade behövt byta bara en bult, som kostar låt oss säga tio dollar, på varje sittplats så skulle det problemet ha kostat en miljon dollar, säger Sean Szatkowski, Skanskas projektledare.

Säkerhet är extra viktigt när man arbetar på ett högt bygge. Stadion färdigställdes efter 4,5 miljoner arbetstimmar utan en enda allvarlig olycka.

– Vi var mycket noga med att våra underleverantörer skulle följa våra riktlinjer för en skadefri arbetsmiljö. Om inte fick de inte vara kvar på projektet, säger Sean Szatkowski.

Mångfald mot målet tillsammans

För att säkerställa att alla arbetade mot ett gemensamt mål slöts ett avtal med fackföreningarna. För att öka mångfalden såg man till att cirka en tredjedel av arbetsstyrkan och av underleverantörerna var kvinnor eller från minoritetsföretag (WMBE – Women and Minority Business Enterprises). Sean Szatkowski ledde även föreläsningar på Skanska's Construction Management Building Blocks – ett utbildningsprogram för att öka konkurrenskraften hos WMBE-företag.

Ägaren kunde inte vara nöjdare med Skanskas arbete från start till mål.

– Kvaliteten på byggnaden är högt över standard och resultatet av säkerhetsarbetet är exemplariskt. Båda klubbarna har en tydlig värdegrund så Skanskas affärsetik och inställning till miljö och säkerhet var avgörande vid valet av vem som skulle få bygga vår nya stadion, säger Mark Lamping.

– Man kan bedöma kvaliteten på en byggnad på många sätt. Men vilka parametrar man än väljer så är detta ett mönsterprojekt. Det gäller tidplan, budgethållning, samt mångfald bland underleverantörer, och god affärsetik. Ingen kunde ha gjort ett bättre jobb. Skanska och dess anställda har uträttat något stort här. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig det här slutresultatet.

De evenemang och de åskådarmassor som MetLife Stadium drar till sig är bevis på att stadion har nått en eftertraktad position.

– En ny stadion är en avgörande faktor när kampen om de lönsamma sportevenemangen och konserterna blir allt hårdare. Vi konkurrerar inte bara med andra lag i ligan för denna typ av arrangemang utan även med andra arenor. Med vår nya stadion har vi konkurrensfördelar för många olika slags evenemang, avslutar Mark Lamping.

Fakta:

Kund: New Meadowlands Stadium Company, hemmaarena för NFL-klubbarna New York Jets och New York Giants
Kapacitet: 82 500 åskådare och 27 500 parkeringsplatser
Färdigställt: 2010
Läs mer på: www.skanska.com/metlifestadium

 

01. Skanska lyckades bygga färdigt stadion fem månader före utsatt tid och tack vare det kunde Jon Bon Jovi bokas för konserter i maj 2010. Smygpremiären var ett bra tillfälle för alla anställda att lära sig den nya tekniken innan allvaret drog igång i och med starten på fotbollssäsongen. Skanska svarade även för denna utbildning som var det sista momenten innan uppdraget var slutfört.

02. MetLife Stadium har 27 500 parkeringsplatser och tar 82 500 åskådare.

03. MetLife Stadium i East Rutherford, New Jersey, är hemmaarena för både New York Giants och New York Jets. 

Alla

Vi firar våra första 125 år

Manhattans broar

» Räkna med mig! – Öresundsbron

En verklig genväg – Autostrada A1 i Polen

Säkrare skolvägar – så byggde vi motorvägen Autopista Central

Goda grannar - 10th Street i Washington D.C.

Ska vi bada? Hammarby Sjöstad, ett nytt sätt att leva i en hållbar stad

Sugen på information? MetLife Stadium i siffror

BoKlok - Hemtrevnad i platta paket

Direktsändning från Nya Karolinska Solna

Kyla som förlösande ingrediens – med envishet genom Hallandsås

Svindlande höjder - Empire State Building

Fågel, fisk eller mittemellan? Gissa höjden på Heron Tower