Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Öresundsbron

/Förbättrar vardagen för pendlare, resenärer och musslor

Innan bilen uppfanns var vattendrag något som förband nationer, regioner och kulturer. Under många århundraden var Öresund en viktig länk för Danmark. I dag länkar bron samman två länder och två städer – från planering till verklighet efter 138 år.

Planerna på en länk över sundet började smidas redan på 1800-talet. Det första förslaget kom 1872 och handlade om en tunnel. Nya förslag kom sedan 1888 och 1914. År 1936 och sedan en gång till 1954 samarbetade Skanska med den danska entreprenören Højgaard & Schultz om ett förslag med en kombinerad tunnel och bro.

Planen presenterades med en hundra meter lång planskiss, men de styrande kom aldrig till skott. Men trägen vinner och samarbetet mellan Skanska och Højgaard & Schultz betalade sig till slut i november 1995 när Skanskas konsortium, Sundlink Contractors, tilldelades projektet. Teamet bestod i grund och botten av samma bolag som samarbetat om anbudet 1936 – Skanska, Højgaard & Schultz, Monberg & Thorsen och Hochtief.

Efter ett år med planering, design, personalrekrytering och upphandling av material påbörjades bygget. Högbrons fyra skyhöga pyloner göts på plats och växte med fyra meter per vecka, och några blev uppemot 203,5 meter höga. Högbron höjer sig 57 meter över havet. De två anslutande broarna är totalt 6,8 kilometer långa.

Sverige och Danmark äger hälften var av bron. Som en symbolisk gest träffades kronprinsessan Victoria och kronprins Fredrik mitt på bron i juni 2000 för att klippa bandet och förklara bron öppen för trafik. Nu trafikeras bron av tåg, bilar och lastbilar. I genomsnitt korsar 20 000 fordon och 72 000 personer sundet varje dag.

Bron var klar före utsatt tid och kostade mindre än budgeterat, men höll ändå utlovad kvalitet. Ett givet resultat skulle man kunna säga, men det var en krävande uppgift och ett komplext projekt.

Omtanke om miljön

Inom miljökretsar var man skeptisk. En undersökning som gjordes i Skåne 2006 visade att ”nolltolerans hade uppnåtts, då saltvatten och syresatt vatten flödade fritt genom sundet och gagnade till exempel torskbeståndet i Östersjön”.

Till mångas förvåning registrerades också flera positiva följder. Blåmusslorna frodades exempelvis på brostrukturen under vattnet. Man beräknar att ungefär 160 ton blåmusslor nu lever och frodas på betongfundamentet och sjöfåglar, som ejdern, gynnas på grund av överflödet på musslor till middag. Den konstgjorda ön Pepparholm har blivit nytt hem för ungefär 300 olika växter och 13 olika fågelarter samt för ett antal ovanliga insekter och den grönfläckiga paddan.

Fakta:

Kund: Öresundsbrokonsortiet (samägt av Sverige och Danmark)
Total längd: 7,8 km (16 km inkl. tunnel)
Höjd: 203,5 meter, navigationskanal med 57 meters segelfri höjd
Kapacitet: Dubbelspårig järnväg, fyrfilig motorväg. I snitt korsar 20 000 fordon och 72 000 människor bron varje dag
Färdigställd år: 2000
Kostnaden för hela länken, inklusive tunnel, uppgick till 18,6 miljarder kronor.
Läs mer på: www.skanska.com/oresundsbron 

 

01. Blått och gult, rött och vitt. Platsen där konungarikena Sverige och Danmark möts bär flaggornas färger.

02. Den konstgjorda ön Pepparholm har blivit ett nytt hem för ungefär 300 olika växter och 13 olika fågelarter samt för ett antal ovanliga insekter.

03. Redan på 1800-talet fanns det planer på en förbindelse över Öresund med broar och tunnlar (och en linbana!). Ingenjören Rudolf Liljeqvists ritning från 1888 visar en tågtunnel – för ånglok. 

Alla

Vi firar våra första 125 år

Manhattans broar

» Räkna med mig! – Öresundsbron

En verklig genväg – Autostrada A1 i Polen

Säkrare skolvägar – så byggde vi motorvägen Autopista Central

Goda grannar - 10th Street i Washington D.C.

Ska vi bada? Hammarby Sjöstad, ett nytt sätt att leva i en hållbar stad

Sugen på information? MetLife Stadium i siffror

BoKlok - Hemtrevnad i platta paket

Direktsändning från Nya Karolinska Solna

Kyla som förlösande ingrediens – med envishet genom Hallandsås

Svindlande höjder - Empire State Building

Fågel, fisk eller mittemellan? Gissa höjden på Heron Tower