Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Nya Karolinska Solna universitetssjukhus

/Patienterna kommer först i det nya ultramoderna universitetssjukhuset

Nya Karolinska Solna (NKS), är ett OPS-sjukhus (Offentlig privat samverkan, ett samarbete mellan den offentliga och den privata sektorn). Här slås många rekord. Det nya universitetssjukhuset är:

  • Skanskas största kontrakt någonsin.
  • Världens största OPS-sjukhus.
  • Sveriges första OPS-byggnad.
  • Det första OPS-universitetssjukhuset som siktar på LEED Gold-certifiering.

NKS kommer att vara ett helt nytt och toppmodernt universitetssjukhus med både specialiserad och högspecialiserad sjukvård, forskning och utbildning.

”Patienten först” är sjukhusets motto. Nya Karolinska Solna vill införa ett nytt sätt att arbeta inom vården. Avdelningen där patienten befinner sig ska ha multiexpertis och arbeta tvärvetenskapligt. Patienten ska kunna stanna på rummet och bli undersökt där. Det är inte bara bekvämt och lugnande för patienterna utan förhindrar även smittspridning.

En dag i eget rum

Detta arbetssätt har många fördelar för patienten. Ambitionen är man ska hinna träffa en specialist, undersökas och ta alla nödvändiga prover samma dag. Om man läggs in får man ett eget rum. Varje patient har egen toalett och varje rum har egen städutrustning: Det som finns i rummen, stannar i rummen.

De fem nya byggnaderna kommer att vara mellan nio och elva våningar höga. En byggnad för forskning och teknik integreras i sjukhuskomplexet genom ett direkt-stråk till Karolinska Institutets laboratorier. Entrén blir ljus med ett tre våningar högt inomhustorg med caféer och restauranger.

Byggandet av NKS är ett av de största byggprojekten i Europa. Som mest kommer 2 000 människor att jobba på bygget samtidigt.

Det 320 000 kvadratmeter stora sjukhuset utvecklades under 15 månader – från ett blankt papper till ett undertecknat kontrakt. Det är ett nytt världsrekord för OPS-projekt. Skanska tilldelades projektet tack vare bolagets internationella meriter inom OPS och sjukhussektorn. Skanskas ”Dream Team” består av de främsta experterna från Skanska i Sverige, Storbritannien och USA, inklusive experter inom hälsovård, sjukhus, drift, design, kalkyl, inköp, hållbarhet, säkerhet, kvalitet, byggande och finansiering.

När det kommer till projektutveckling och bygg är Skanska ett välkänt namn. Bolagets finansverksamhet är däremot mindre känd, trots att man finansierat välkända OPS-projekt som sjukhuset Barts and the London i Storbritannien och motorvägen Autopista Central i Santiago i Chile.

Byggkontraktet för NKS uppgår till 14,5 miljarder kronor – det största bygguppdraget någonsin för Skanska.

Fakta:

Kund: Stockholms Läns Landsting
Projektföretag: Swedish Hospital Partners (Skanska och Innisfree)
Byggentreprenör: Skanska
Byggkontrakt: 14,5 miljarder kronor
Antal människor involverade i bygget: Cirka 2 000
Färdigställt i faser: 2016–2017
Yta: 320 000 kvadratmeter
Våningar: 5–11
Rum: Cirka 7 000
Sängplatser för inlagda patienter: 600, plus ett patienthotell med 100 sängplatser
Operationssalar: 36
Röntgenrum: 8
Mottagningsrum: Cirka 180
Läs mer på www.skanska.com/newkarolinskasolna

 

01. ”Patienten först” är Nya Karolinska Solnas motto med inspiration från ledande universitetssjukhus som Erasmus Medical Center, Johns Hopkins och Mayo Clinic. Grundtanken är att varje patient ska undersökas och behandlas utan att behöva förflyttas mellan olika avdelningar eller vänta länge.

02. Nya Karolinska i Solna är ett av Europas största byggprojekt och bygget slår många av Skanskas tidigare rekord.

03. Eget rum. Utformningen av Nya Karolinska Solna är grundad på forskning om hur man minskar smittspridning och får ett snabbare tillfrisknande. När varje patient har ett eget rum med eget badrum, separat toalett och separat städskrubb minskas risken att patienten infekteras med multiresistenta bakterier som MRSA och VRE. Det som hör till rummet stannar i rummet.

Alla

Vi firar våra första 125 år

Manhattans broar

» Räkna med mig! – Öresundsbron

En verklig genväg – Autostrada A1 i Polen

Säkrare skolvägar – så byggde vi motorvägen Autopista Central

Goda grannar - 10th Street i Washington D.C.

Ska vi bada? Hammarby Sjöstad, ett nytt sätt att leva i en hållbar stad

Sugen på information? MetLife Stadium i siffror

BoKlok - Hemtrevnad i platta paket

Direktsändning från Nya Karolinska Solna

Kyla som förlösande ingrediens – med envishet genom Hallandsås

Svindlande höjder - Empire State Building

Fågel, fisk eller mittemellan? Gissa höjden på Heron Tower