Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Hammarby Sjöstad

/Ett nytt sätt att leva i en hållbar stad

Bo nära staden och nära naturen

Det nya bostadsområdet Hammarby Sjöstad i Stockholm byggdes upp i spillrorna av en krossad OS-dröm – och blev en vinnare. Bostadsområdet har höjt nivån för hållbart boende. De boende producerar till exempel själva hälften av energibehovet.

Hammarby Sjöstad har blivit en förebild för ett helhetstänkande i stadsbyggnad. Byggnaderna, infrastrukturen och trafiken har utformats för att fungera med största möjliga hänsyn till miljön. I dag är området världsberömt för sin exemplariska planering, utformning och miljöprestanda.

I början av 1990-talet aspirerade Stockholms stad på att bli värd för sommar-OS 2004. Satsningen omfattade nya arenor, utbyggd infrastruktur och, naturligtvis, boende för tusentals tävlande.

Hammarby Sjöstad var den självklara platsen. Visserligen var det Aten som fick äran att arrangera sommar-OS 2004, men Hammarby Sjöstad gjorde Stockholm och stockholmarna till vinnare ändå. Ett övergivet hörn av staden blev ett eftertraktat bostadsområde och en förebild för hållbart boende. Dessutom vann Hammarby Sjöstad Kasper Salin-priset för arkitekturen 2005 och World Clean Energy Award 2007.

När området är helt färdigbyggt 2017 kommer runt 30 000 människor att bo i 11 000 bostäder. Hammarby Sjöstad kan nås med Tvärbanan, Hammarbyfärjan, cykelvägar och ett flertal busslinjer. Tunnelbanan ligger tio minuter bort. De boende kan dessutom gå med i en bilpool.

Stockholms stad ställde väldigt höga krav på byggherrarna. Till exempel sattes ett tak på energianvändningen för uppvärmning och varmvatten till max 100 kWh/kvm och år. För att lyckas med detta används fjärrvärme och man utvinner biogas ur avfallet, använder sjövatten till kylningen och har solceller på taken för att generera energi.

Skanska har varit en del av projektet Hammarby Sjöstad sedan 1995 genom att projektera och bygga bostäder och kontor samt stora delar av infrastrukturen i området.

Utöver de nya bostadsrättsområdena Sjöstadsporten och Sickla Udde med sammanlagt 379 bostäder har Skanska dessutom bygglov för ytterligare 880 bostäder i området för de kommande åren.

Skanska var även entreprenör för bostäder åt HSB, Sveriges största bostadsrättsförening, samt för Stockholms stads bostadsbolag Familjebostäder. På uppdrag av Andersson Real Estate Investment Management (AREIM) uppförde Skanska ett kontor på 7 600 kvadratmeter.

För närvarande bygger Skanska kontor, bostäder och en bussdepå för SL (Storstockholms Lokaltrafik). Kontorsytan kommer att bli runt 23 000 kvm.

Läs mer på: www.skanska.com/hammarbysjostad

 

01. Stockholms stad ställde mycket höga krav på byggherrarna. Till exempel sattes ett tak på energiförbrukningen för uppvärmning och varmvatten till max 100 kWh/kvm och år. För att uppnå detta mål används fjärrvärme och man utvinner biogas ur avfallet, använder sjövatten till kylningen och har solceller på taken för att generera energi.

02. När området är helt färdigbyggt 2017 kommer runt 30 000 människor att bo i 11 000 bostäder.

Alla

Vi firar våra första 125 år

Manhattans broar

» Räkna med mig! – Öresundsbron

En verklig genväg – Autostrada A1 i Polen

Säkrare skolvägar – så byggde vi motorvägen Autopista Central

Goda grannar - 10th Street i Washington D.C.

Ska vi bada? Hammarby Sjöstad, ett nytt sätt att leva i en hållbar stad

Sugen på information? MetLife Stadium i siffror

BoKlok - Hemtrevnad i platta paket

Direktsändning från Nya Karolinska Solna

Kyla som förlösande ingrediens – med envishet genom Hallandsås

Svindlande höjder - Empire State Building

Fågel, fisk eller mittemellan? Gissa höjden på Heron Tower