Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng
Vad: Bostadskoncept
Kund: Kommuner och privatpersoner
Byggnadsår: 1997

BoKlok

/Livskvalitet i ett platt paket

Det är inte ett hem i platta paket men det är höga volymer och överkomliga priser

Skanskas och IKEAs bostadskoncept BoKlok är en Skanska-stomme med en typisk IKEA-interiör. BoKlok har designats för de smarta, inte för de rika. Dessa moderna hem till överkomliga priser är skapade för en massmarknad.

BoKlok säljs på IKEA och är så nära en bostad i platta paket som man kan komma. Skanska står för utveckling och byggnad. Bostäderna serietillverkas som bilar. Varje bit passar och det finns inga krusiduller.

Allt tog sin början i mitten på 1990-talet när Skanskas dåvarande VD Melker Schörling och IKEAs grundare Ingvar Kamprad beslutade sig för att gemensamt erbjuda kvalitetsbostäder till människor i vårdyrken, affärsbiträden, ensamstående föräldrar och unga studerande familjer.

Inger Olsson, utvecklare på Skanska, och Madeleine Nobs, heminredningsarkitekt på IKEA, tog med hjälp av arkitekten Gunn Ahlström sig an utmaningen att förverkliga denna idé. Även om de brann av iver att sätta igång väntade de med att gå till ritbordet. Istället frågade de målgrupperna hur mycket de hade råd att lägga på sitt boende.

Svaret var då på 1990-talet omkring 3 000 kronor i månaden. Därmed fanns det ett ekonomiskt ramverk att utgå ifrån och trion kunde börja rita och planera.

Höga volymer ger låga priser

BoKlok designades som en IKEA-produkt – stora volymer, serieproduktion och låga priser – och genom att kopiera konceptet sparade man både tid och pengar. Effektivitet är nyckeln och produktionsanläggningen i Gullringen i Småland är avgörande för att ekvationen ska gå ihop.

Ett annat syfte var även att använda ytorna maximalt. Varje hörn skulle komma till nytta. Standarden skulle vara hög med mycket ljus genom stora fönster och materialen skulle vara naturliga och hållbara, som trä. Under 1997 färdigställdes de första BoKlok-områdena i Helsingborg, Stockholm, Örebro och Sundsvall. Det blev succé på samtliga orter. Dagstidningar och heminredningsmagasin skrev spaltmeter om den första platta-paket-bostaden. Vid flera tillfällen köade folk för en BoKlok-bostad. Bostäderna lottads ut bland de som anmält sig.

Version 7.0 på väg

Konceptet BoKlok har utvecklats vidare till sex olika prototyper, exempelvis det nyligen lanserade BoKlok Radhus. Men grundidén är densamma. Även folk med lägre inkomster ska ha råd, och bostaden ska kännas trevlig. Med detta i åtanke har konceptet genomgått ständiga förbättringar. Produkter och processer utvecklas hela tiden.

Inger Olsson minns hur Ingvar Kamprad alltid frågade de som köpte husen vad IKEA kunde göra bättre.

– Detta är något jag har burit med mig sedan dess – att lyssna på de som bor i husen och på köparna. Det finns alltid rum för förbättring.

Nyligen lanserades en energieffektivare BoKlok-version. Den underskrider den svenska normen för standardhus med närmare 30 procent, och använder cirka 80 kWh/kvadratmeter/år. Dessutom finns det ett tillvalsalternativ som minskar energianvändningen ytterligare, till 60 kWh/kvadratmeter/år.

Till dags dato har mer än 5 000 BoKlok-bostäder utvecklats, byggts och sålts. De flesta av dem ligger i kommuner runtomkring i Sverige men ett mindre antal återfinns även i Danmark, Norge, Finland, Tyskland och Storbritannien. Polen kan bli nästa land på BoKlok-kartan.

Kommer den svenska trästilen att modifieras för den internationella marknaden?

– Vi anpassar till lokala förhållanden. I Storbritannien är exempelvis markpriset högre, så vi måste troligen bygga högre flerbostadshus för att hålla priserna nere på önskad nivå, säger Jonas Spangenberg, VD för BoKlok Housing, projektbolaget som ägs av Skanska. (BoKlok-konceptet ägs allt sedan starten av Skanska och IKEA gemensamt).

Fakta:

Kund: Kommuner och privatpersoner
Lanseringsår: 1997
Antal sålda enheter: Mer än 5 000
Läs mer på: www.boklok.com

 

01. BoKlok är ett bostadskoncept som baseras på idén om folkhemmet – moderna hem för alla. Allt började på 1990-talet när Skanskas förra VD, Melker Schörling, och IKEAs Ingvar Kamprad bestämde sig för att erbjuda moderna bostäder för ett överkomligt pris till en bredare målgrupp.

02. Ett banbrytande koncept inom bostadsbyggande. Mer än 5 000 BoKlok-hus har byggts i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Tyskland och Storbritannien sedan konceptet lanserades.

03. En höstdag i Linköping. I Dungen i Lambohov ligger BoKloks radhus Möckeln.

Alla

Vi firar våra första 125 år

Manhattans broar

» Räkna med mig! – Öresundsbron

En verklig genväg – Autostrada A1 i Polen

Säkrare skolvägar – så byggde vi motorvägen Autopista Central

Goda grannar - 10th Street i Washington D.C.

Ska vi bada? Hammarby Sjöstad, ett nytt sätt att leva i en hållbar stad

Sugen på information? MetLife Stadium i siffror

BoKlok - Hemtrevnad i platta paket

Direktsändning från Nya Karolinska Solna

Kyla som förlösande ingrediens – med envishet genom Hallandsås

Svindlande höjder - Empire State Building

Fågel, fisk eller mittemellan? Gissa höjden på Heron Tower