Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Autopista Central

/Säkrare skolvägar

Nu löper trafiken säkert genom Santiago

Snabbare. Bättre. Säkrare. Motorvägen Autopista Central i Santiago de Chile har förbättrat livskvaliteten på många sätt för både bilister och skolbarn. Ett stort antal skolbarn använder varje dag gångbroar för att på ett säkert sätt ta sig över den hårt trafikerade motorvägen. Under 2010 registrerade vägtullarna 348 miljoner fordonspassager. Nu tar det inte längre hela dagen att köra tvärs igenom staden eftersom alla filer är snabba på den nya motorvägen.

Den nya motorvägen är den centrala genomfartsleden genom Chiles huvudstad Santiago på Sydamerikas västkust. Det är en motorväg som passar en storstad och stadens första avgiftsbelagda väg. Vägen byggdes genom tättbefolkade förorter och ett livligt trafikerat centrum.

Åren innan man började bygga den nya motorvägen förolyckades minst 20 personer varje år i trafikolyckor på den livligt trafikerade sträckan. En stor del av dessa var barn som varje dag riskerade livet när de tvingades korsa den farliga vägen för att komma till skolan.

Det är tyvärr inte så att det inte inträffar några olyckor längre men siffrorna har sjunkit dramatiskt sedan den nya motorvägen öppnades i december 2004. Antalet olyckor har minskat med 48 procent och antalet dödsolyckor har minskat med 30 procent. Dessutom är det oftast bara fordon inblandade nuförtiden. Skolbarnen korsar istället vägen via någon av de 106 broarna över motorvägen. De flesta av dem är dessutom rena gångbroar.

Utöver det har mer än 150 000 skolbarn genomgått en grundläggande trafiksäkerhetsutbildning.

När olyckor inträffar är hjälpen framme inom några minuter. Sjukvårdare på motorcykel kan snabbt ta sig fram till olycksplatsen. De två jourcentralerna längs motorvägen är bemannade dygnet runt.

Inte heller motorhaverier går obemärkt förbi. Varje centimeter av motorvägen övervakas av kameror – totalt 120 stycken. När en bil blir stående skickar man direkt ut någon som kan hjälpa till och som ser till att trafiken omdirigeras. Om fordonet inte kan repareras snabbt på plats bogseras det bort.

Med Autopista Central blir bilresan både smidig och säker. Om man arbetar i centrum men bor i en av förorterna kan man spara sex till tio timmar i restid varje vecka. Förr tog resan mellan centrum och de sydvästra förorterna, en sträcka på drygt sex mil, minst 1,5 timme under rusningstid. I dag tar samma resa 30 till 40 minuter.

Grönt landskap

När trafiken flyter på utan trafikstockningar mår även miljön bättre. För att dra ännu ett strå till den stacken anlades omkring 120 hektar grönområden längs vägsträckan. Avgaser och andra utsläpp från trafiken är dessutom väsentligt lägre från fordon som susar förbi jämfört med fordon som långsamt sniglar sig fram i en trafikstockning.

Autopista Central är en av världens tekniskt sett mest avancerade motorvägar.

Omkring 65 000 fordon passerar varje dag på motorvägen. Trots vägtullar flyter trafiken utan störningar. Här gäller så kallad friflödestrafik.

Miljön för de som bor nära motorvägen har också förbättrats. Tidigare var de allmänna områdena närmast motorvägen dåligt skötta och skräpiga och utgjorde en skarp kontrast mot de välskötta trädgårdarna framför husen längs med vägen.

Förbättrad kollektivtrafik

Även annat förbättrades, som trottoarer och broar. Kollektivtrafiken är både bättre och säkrare eftersom busshållplatserna ligger vid sidan om själva motorvägen.

Nu lyser gatljusen upp hela vägen, hela tiden. Detta visade sig lösa problemet med sopdumpningen längs vägen nattetid. Nu hålls det allmänna områdena rena av företaget som ansvarar för motorvägens underhåll,

Vägen öppnade under 2004. I dag finns mer än 1,5 miljoner registrerade betalande användare och det är ännu ett bevis på hur bra vägen fungerar. Under 2010 passerade 348 miljoner fordon betalstationerna och det betyder intäkter för ägarna.

Fakta:

Koncessionsavtal: 2000
Öppnade för trafik: 1 december 2004
Antal fordonspassager 2010: 348 miljoner fordon
Läs mer på: www.skanska.com/autopistacentral

01. Autopista Central öppnades för trafik den 1 december 2004. Under 2010 registrerade vägtullarna 348 miljoner fordonspassager.

02. Efter färdigställandet av Autopista Central i Chiles huvudstad Santiago har trafikolyckorna i området minskat med 48 procent.

03. Säkrare skolväg. Vägbygget har inneburit en hållbarare och bättre miljö samt ökad säkerhet för de boende, inte minst för de 150 000 skolbarn som varje dag tar sig till och från skolan.

Alla

Vi firar våra första 125 år

Manhattans broar

» Räkna med mig! – Öresundsbron

En verklig genväg – Autostrada A1 i Polen

Säkrare skolvägar – så byggde vi motorvägen Autopista Central

Goda grannar - 10th Street i Washington D.C.

Ska vi bada? Hammarby Sjöstad, ett nytt sätt att leva i en hållbar stad

Sugen på information? MetLife Stadium i siffror

BoKlok - Hemtrevnad i platta paket

Direktsändning från Nya Karolinska Solna

Kyla som förlösande ingrediens – med envishet genom Hallandsås

Svindlande höjder - Empire State Building

Fågel, fisk eller mittemellan? Gissa höjden på Heron Tower