Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

”Jag lär mig nya saker hela tiden”

På dagarna gör laboratorieföreståndaren Jesper Frohm provningar och mätningar på asfalt och sten. Han utvecklas hela tiden genom nya utmaningar. Kvällar och helger ägnas åt den lille sonen och fotbollen i Nässjö FF.

En laboratorieföreståndare analyserar olika material med hjälp av avancerad teknikutrustning. Denne har även ansvaret för att allt på labbet fungerar och har en dialog med uppdragsgivarna i de olika projekten.

Vad jobbar du med just nu?

Jag håller på med en skadeutredning av ett tjugotal vägar åt en kommun. Vi undersöker först vägens uppbyggnad. I det arbetet ingår att bedöma hur den ser ut på ytan och prova gruset och asfalten i hela uppbyggnaden för att se vad som har orsakat skadan.

Vad har du för bakgrund?

Skanska ringde upp mig medan jag fortfarande gick i gymnasiet, jag började jobba här som laborant direkt efter studenten. Hos Skanska Teknik finns verkligen möjligheten till vidareutveckling. Två år efter att jag börjat här, fick jag jobbet som labbföreståndare i Norrköping. Många labbföreståndare har blivit produktionschefer på asfaltverk och krossanläggningar eftersom kvalitetsbiten är så viktig.

Vad är det bästa med jobbet?

Det dyker hela tiden upp nya problem som kräver nya lösningar. Tillsammans med andra labbföreståndare, laboranter, produktionschefer eller uppdragsgivarna kommer jag fram till en lösning. Det är utvecklande och jag lär mig nya saker hela tiden.

Jag gillar även den täta kontakten med projekten, framför allt när det gäller asfalt som är en färskvara. Vi provar asfalten innan den går ut på väg, eller under tiden den går ut på väg. Upptäcker vi några problem med den så måste vi ändra direkt.

Vilket projekt är du mest stolt över?

Vid E4 Norrängen ligger bostäder precis vid motorvägen. Tillsammans med Trafikverket har vi lagt en bullerdämpande asfalt där för att få ner ljudnivån. Vi provade oss fram på labbet och fick fram denna asfalt. Skillnaden är otrolig! När du kör på vägen blir det nästan helt tyst i bilen.

Har du en bra balans mellan jobb och fritid?

Ja, jag tränar fotboll med Nässjö FF fem gånger i veckan, det går inte inte att springa runt på träningen och tänka på jobbet. Jag har även en liten son så det går inte att ta med sig jobbet hem.

Kort om Jesper

Yrke: Laboratorieföreståndare Skanska Teknik
Utbildning: Idrottsgymnasium, vidareutbildningar via Skanska
Började på Skanska: 2008
Bor: Jönköping
Kopplar av: Träna fotboll, umgås med sambon och sonen.