Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

”Det ska vara full fart på jobbet”

För Anette Åkesson är det bästa med jobbet som installationsledare kontakten med alla människor. Hon gillar även att stå med ett ben i den teoretiska världen och det andra i produktionen.

Det är installationsledarens uppgift att se till att el, ventilation och andra typer av installationer möter alla behov och krav, inte minst ekonomiska. Installationsledaren tittar även på alternativa lösningar för att optimera mot funktioner, miljö, ekonomi och framtida lösningar.

När kommer installationsledaren in i ett projekt?

Jag är med genom hela projekterings- och byggprocessen ända till överlämning till slutkund. I tidiga skeden ser jag till att krav och önskemål från beställare och myndigheter uppfylls. Det kan exempelvis handla om energikrav för att vi ska uppnå en miljöcertifiering. Gröna frågor är viktiga för Skanska och det är spännande att arbeta med nya metoder som leder till ett mer hållbart samhälle.

Vad är roligast med ditt jobb?

Utan tvekan är det kontakten med alla möjliga discipliner – beställare, produktion, underentreprenörer och konsulter. Jag har lärt känna massor av människor, vilket är jättekul. Jobbet är väldigt omväxlande eftersom nya frågeställningarna dyker upp beroende på projekt.

Just nu jobbar jag med ett spännande projekt i Malmö som heter STUDIO. Det kräver lite extra tankeverksamhet eftersom de framtida hyresgästerna ställer så olika krav på installationer. Det handlar om kontor, konferens, hotell, restaurang, kafé, butiker och en Black Box (ett slags inspelningsstudio), i en enda byggnad.

Rekommenderar du Skanska Teknik?

Absolut! Den som är intresserad av installationer och vill vara med i många olika faser i byggskedet ska söka sig hit. Yrket är omväxlande och du lär dig hela tiden mer genom nya utmaningar. Det finns otroligt mycket kompetens inom gruppen, vi har lite olika specialistkompetenser. Själv har jag VVS-bakgrund. Det finns alltid någon att fråga även om vi sitter i olika delar av landet.

Hur kopplar du av?

Haha, vadå koppla av? Jag trivs bäst med många bollar i luften. Det ska vara full fart på jobbet och på fritiden ägnar jag mycket tid åt min häst och umgås med min sambo. Sedan finns det alltid något att pyssla med i trädgården och huset.

Kort om Anette

Yrke: Installationsledare på Skanska Teknik
Utbildning: Civilingenjör, V&S
Började på Skanska: 2012
Bor: Hörby
Kopplar av: Bland hästar och natur, jobbar i trädgården, reser.