Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Projektutvecklare

Projektutvecklaren driver arbetet med detaljplaner för områden i samråd med kommunen och utvecklar därefter bostäder eller kommersiella fastigheter. Johanna Hedenskog är projektutvecklare på Skanska och arbetar just nu med bostadsområdet Fiskebäck Brygga i Göteborg.

Johanna Hedenskog har arbetat som projektutvecklare på Skanska sedan 2004. Tidigare arbetade hon med vägbyggnation på ett annat företag men bytte arbetsgivare när hon fick chansen till sitt drömyrke.

Vad gör egentligen en projektutvecklare?

– Jag jobbar i tidiga skeden av ett byggprojekt. Tillsammans med arkitekter, landskapsarkitekter, geotekniker och VA-ingenjörer arbetar jag och representanter ifrån kommunen med detaljplaner. När vi fått en godkänd detaljplan börjar jag jobba mer i detalj med bostäderna och området. Jag jobbar vidare med arkitekter och landskapare, och kopplar även in övriga discipliner som VVS, el och konstruktörer. Väntetiderna kan bli långa under detaljplaneprocessen men när vi råder över tidplanen går vi in i en intensiv period.

Varför började du jobba på Skanska?

– Jag ville jobba som projektutvecklare och Skanska har en öppen inställning till att låta unga människor jobba i tidiga skeden av ett byggprojekt. Man värdesätter kreativa idéer och nytänkande som de kan bidra med. Det finns väldigt många duktiga medarbetare inom Skanska som kan stötta de mindre erfarna.

Hur tycker du att en bra projektutvecklare ska vara?

– För att vara en bra projektutvecklare tror jag att man ska kunna den tekniska biten men det är viktigt att har intresse och förståelse för de arkitektoniska frågorna för boendet. Du ska förstå vad boendekvalitet är. Jag gillar att läsa om arkitektur och bläddra i inredningstidningar. Jag utgår mycket från mig själv: ”Hur skulle jag må i den här bostaden och det här området?”

Vad jobbar du med just nu?

– Jag jobbar med Fiskebäck Brygga i Göteborg. Vi bygger energisnåla och vackra flerbostadshus med ett fantastiskt läge vid havet. Det unika med projektet, förutom läget, är att jag redan från början fått jobba både med hus- och vägavdelningen här på Skanska. Fiskebäcks läge vid vatten gör att vi måste projektera för framtida vattennivåer på havet och vi har byggt en ny kajanläggning. Husen har en vattentät konstruktion som fungerar även om vattennivån höjs en och en halv meter i framtiden.

Det här jobbar projektutvecklaren med

Som projektutvecklare arbetar du med bostadsområden tillsammans med arkitekt, landskapsarkitekt och övriga discipliner inom bygg först för att få fram en godkänd detaljplan för ett landområde och sedan mer i detalj med att gestalta området och husen. Du ansvarar för kontakten med kommunen i detaljplaneprocessen och du driver arbetet med att ta fram en bostad som när gestaltningen är klar tar en projektledare över. Som projektutvecklare bör du ha bred kunskap om byggprocessen samt god förståelse för kundens behov.

Bakgrund och viktiga egenskaper

Som projektutvecklare vill vi att du har en högskoleutbildning med byggteknisk inriktning och 3-5 års arbetslivserfarenhet, gärna erfarenhet från produktion. Eftersom du arbetar med många olika yrkesroller och kompetenser så är det viktigt att du är tydlig och följer upp så att alla arbetar åt samma roll. Du har en social kompetens och tycker om att arbeta samordnande.