Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Specialist som brinner för miljöfrågor

Som specialist inom miljöfrågor får Tanja Victor vara med om spännande projekt. Hon fungerar som spindeln i nätet för miljöfrågor i projekten och känner att hon funnit sin nisch.

Ett miljöcertifieringssystem hjälper oss att betygssätta en byggnad utifrån hur bra den är ur ett miljöperspektiv. Miljöcertifieringsingenjören har kunskap om dessa system och ger förslag på hur vi kan bygga bättre.

Hur kom du på att du ville jobba med miljöcertifiering?

– Under civilingenjörsutbildningen var jag med i ett av Skanskas studentprogram. Skanska skulle implementera miljöcertifieringssystemet LEED i Sverige och jag gjorde ett arbete om detta. Miljöfrågor är något jag brinner för, och jag kände direkt att det här var ett spännande område.

– Jag har varit anställd i ett och ett halvt år men jobbat inom området i två år. Jag gjorde nämligen praktik hos min nuvarande chef och skrev exjobb om miljöcertifieringssystem i samma grupp, därefter blev jag anställd på riktigt.

Du är ganska färsk i arbetslivet. Har du folk att fråga om råd?

– Ja, absolut! Det finns tio miljöcerifieringsingenjörer inom Skanska i Sverige. Vi har olika expertområden och det finns även andra inom Skanska att fråga. Jag känner mig väldigt trygg med vetskapen om all kompetens som finns.

Kan du berätta om något projekt?

– För den nya konsert- och kongresshallen med hotell i Malmö hjälper jag till att sätta upp miljömål. Jag tittar på material, vattenförbrukning, energieffektivisering, inomhusmiljö och så vidare.

– Jag är med under hela projektet tills byggnaden sätts i drift. Under projekteringen sätter vi målen, under produktionen ska jag se till att vi uppnår dem. Det är verkligen spännande att få vara med från idéfas till drift. En byggnad blir aldrig certifierad förrän den dag den sätts i drift.

– Ett annat projekt jag jobbar med är Väla Gård, ett kontor i Helsingborg. Målsättningen är att bli Skanskas absolut grönaste projekt. Det är jättehäftigt att man kan komma in som nyutexaminerad, bli specialist och får vara med och utveckla sådana projekt.

Krävs det djup kunskap för att klara ditt jobb?

– Mycket är sunt förnuft men givetvis krävs även djup kunskap. Jag går utbildningar i de olika certifieringssystemen för att höja min kompetens.

– Mitt jobb handlar mycket om att arbeta tillsammans med projektörerna, att komma med nya idéer. Men jag har även kontakt med många andra personer i projektet och blir spindeln i nätet för miljöfrågor. När jag gör besök ute på byggarbetsplatser så kan jag fånga upp idéer. Vi lär oss av varandra.

Vad har du för framtidsplaner?

– För närvarande handlar det om att bli riktigt duktig på det jag gör. Jag vill slutföra de projekt jag håller på med. Om några år skulle jag gärna jobba med miljö- och hållbarhetsfrågor på en mer strategisk nivå.

Fler intervjuer

– Härom veckan fick jag en väldigt fin komplimang av en äldre yrkesarbetare. Han sa att jag är den bäste produktionsledaren han jobbat med. Det värmde att höra!

Pär Haglund, produktionsledare

– Jag tycker att det är väldigt roligt med stora projekt och gillar utmaningar. Hela tiden har jag fått jobba med sådant som jag tycker är roligt.

Behar Abdulah, projektledare

– Jag tänker hela tiden “Hur kan vi göra det här lite bättre?”

Ulrica Åhman, distriktschef