Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Niclas Andersson

 

Namn: Niclas Andersson
Utbildning: Byggingenjör på Chalmers i Göteborg
P³-region: Väst

Niclas tips till dig som funderar på att söka till P³:

– Funderar du på att jobba med produktion så sök. Du får en väldigt bra insyn i vad det innebär. Jag var rädd för att programmet skulle ta mycket tid från skolan men det störde inte det minsta. Även om du skulle komma på att du inte vill jobba med produktion så är det bra att få in en fot. Om du skulle jobba på kontor med energiberäkning, konstruktion eller något annat så tror jag att du blir bättre om du vet hur man fungerar ute på en byggplats.

 

Intervju

 

Därför sökte jag till P³

Redan när jag började studera var jag väldigt intresserad av att jobba med produktionsledning. Jag ville få en inblick i vad produktionsledning innebär innan jag var klar med studierna och skulle göra det slutgiltiga valet.

Bästa minnet från P³-tiden

Ledarskapsutbildningen var väldigt intressant och lärorik. Jag hade vissa funderingar kring ledarskap och hur jag skulle klara den biten. Hjälpen jag fick på utbildningen har gjort mig till en bättre ledare.

Det var en väldigt trevlig vecka. Jag lärde känna mycket folk, och en viktig del av P³ är att knyta kontakter.

Hur var din praktik?

Jag var på ett projekt som heter Kaverösterassen i Göteborg. Vi byggde 22 lägenheter ovanpå ett parkeringsdäck. Under min praktik var det lågkonjunktur, arbetsbelastningen var låg vilket var lite tråkigt. Men det var ändå en bra praktikperiod. Jag hamnade hos ett kanongäng som gav mig väldigt bra handledning.

Jag fick gå med snickarna och såg hur de arbetade. Sedan fick jag alltmer hjälpa till med arbetsledningen. Det kunde handla om elementritningar och utsättningar av mellanväggar. Jag hjälpte till där det behövdes.

Hur gick det med exjobbet?

Jag och en kompis skrev om avfallssortering på byggplatser, främst på trånga etableringar. Vi fick ett skrivbord på Skanskakontoret. Där tillbringade vi mycket tid och knöt många kontakter. I praktiken kändes det som att vi hade flera engagerade och hjälpsamma handledare.

Hur gick det att få  jobb?

Det var i stort sett anställningsstopp när jag sökte jobb. Jag började fundera om jag skulle söka annat men jag ville ju verkligen vara på Skanska. Men så fick jag positivt besked!

Hjälpte det att du var P³:a när du sökte jobb?

Ja, annars hade jag aldrig kommit in. Det var lågkonjunktur och anställningsstopp men Skanska ville anställa mig eftersom jag hade visat vad jag gick för.

Vad gör du nu?

Jag är produktionsledare på  Höjdenvändan i Lerum. Vi bygger fyra huskroppar med 32 hyreslägenheter totalt. Det är Sveriges första plusvärmehus. Det innebär att vi har solpaneler på taket som producerar värme på sommaren, överskottet går till fjärrvärmenätet. På vintern köper vi tillbaka energi men vi genererar mer än vi gör av med. Husen byggs med passivhusteknik.

Just den här veckan har vi tre gjutningar som vi måste samordna. Det är ett tight tidsschema, jag detaljplanerar och samordnar detta. Andra arbetsuppgifter jag har är beställning av material, ritningar med mera.

Det är ett väldigt roligt jobb. Länge funderade jag på om jag skulle bli snickare men jag ville även ha helhetssynen. Det får jag verkligen i mitt jobb. Jag lär mig mycket varje dag, många på jobbet har lång erfarenhet och smarta lösningar på problem.

Vad gör du om fem år?

Jag trivs väldigt bra som arbetsledare. Många vill klättra uppåt men jag vill helt enkelt bli så duktig som möjligt på det jag gör. Jag vill gärna jobba med stommar.

Vilket är ditt drömprojekt?

Jag vet inte ännu, det jag jobbar med nu är väldigt roligt. Jag har alltid velat bygga mitt eget hus.