Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Ingvill Kung

Namn: Ingvill Kung
Utbildning: Byggingenjör på Högskolan i Halmstad
P³-region: Asfalt och Betong Norr

Ingvills tips till dig som funderar på att söka till P³:

– Programmet är fantastiskt bra! När du söker är det inte bara betyg som gäller. Det handlar om att visa att du har en passion för byggandet. Jag rekommenderar verkligen andra att söka. Du får ett fantastiskt kontaktnät och erfarenhet. På många sätt gav P³ mig mer än vad tre års skola gjorde. Utbildningen är naturligtvis grunden men med P³ fick jag erfarenhet inom produktion.

 

Intervju

 

Därför sökte jag till P³

Jag läste inriktningen mot produktion och projektledning men ville komplettera teorin med praktik och erfarenhet. Dessutom ville jag gärna ha kontakter inom branschen. P³-programmet uppfyller allt jag ville ha utöver den teoretiska utbildningen.

Bästa minnet från P³-tiden

Vår studieresa till Warszawa var väldigt spännande och vi var på flera intressanta studiebesök. De arbetade mycket med grönt byggande och vi besökte även ett motorvägsbygge. Vår vistelse blev lite speciell eftersom landet hade sorgevecka efter flygkraschen i Ryssland. Dessutom kunde vi inte flyga hem som planerat på grund av askmolnet från Island.

Ledarskapsveckan är ett annat favoritminne. Utbildningen var väldigt givande och vi fick lära oss vad man behöver tänka på som ledare. Vi fick även fundera igenom hur vi är som individer och varför vi beter oss som vi gör. Det var intensivt men extremt nyttigt.

Hur var din praktik?

Jag gjorde min praktik på Asfalt i Luleå. Först fick jag vara med och lära mig om asfalt eftersom vi inte har läst något om detta i skolan. Därefter var jag arbetsledare på ett projekt vid flygplatsen i Luleå. Min produktionschef kom på besök varje dag och jag kunde ringa honom när som helst. 

Vi asfalterade om och breddade delar av taxibanan. Det är väldigt speciellt att arbeta på en flygplats. Man är i konstant radiokontakt med flygtornet och räddningstjänst måste alltid komma fram. Arbetet var en utmaning men det var väldigt spännande.

Hur gick det med exjobbet?

Jag och en annan P³:a ville skriva om hur nya metoder utvecklas. Via P³-programmet fick vi kontakt med en utvecklingsgrupp som undersökte effektivisering av armeringsarbeten genom användning av prefabricerad armering.

Skanska genomförde prover och diskuterade problemområden med medarbetare för att hitta optimala lösningar. Vi fick sitta med i diskussionsgrupper, ta del av resultat från prover och intervjua medarbetare.

Det var givande att skriva om något som Skanska arbetade aktivt med. Vi är otroligt glada över att vårt resultat kunde användas i praktiken för vidareutveckling av metoden.

Hur gick det att få  jobb?

Min handledare från examensarbetet ringde upp min nuvarande regionchef och sa ”Den här tjejen ska ni anställa!”. Jag var på intervju och fick sedan anställning.

Hjälpte det att du var P³:a när du sökte jobb?

Ja, absolut! Som P³:a har jag fått väldigt bra kontakter och har därmed folk som kan rekommendera mig.

Vad gör du nu?

Jag är planeringsingenjör och arbetar på en bangårdsförlängning utanför Boden. Vi har arbetat tillsammans med Trafikverket i ett samverkansprojekt. I ett traditionellt projekt säger beställaren till entreprenören vad som ska göras. Här diskuterar vi tillsammans fram lösningar.

Trafikverket vill ha återrapportering varje vecka för att kunna följa upp ekonomin i projektet. Jag håller koll på alla timmar, alla inköp som gjorts och vilka arbeten som utförts.

Jag trivs väldigt bra. Det är en härlig grupp som jag kommit in i och vi har väldigt roligt tillsammans. Alla är väldigt hjälpsamma och svarar på alla mina frågor.

Vad gör du om fem år?

Jag vill komma ut mer i produktionen så jag får lära mig den från grunden. Om jag ska gå vidare framöver så vill jag ha en ordentlig grund att stå på och ha erfarenhet från produktionen.

Vilket är ditt drömprojekt?

Jag är fascinerad av nya lösningar och annorlunda entreprenadformer. Nya Karolinska Solna skulle vara ett drömprojekt. Det är en speciell entreprenadform och kommer att kräva speciella lösningar. Det blir ett banbrytande sjukhus med avancerad teknologi.