Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

En internationell arbetsplats i vildmarken

Vinden viner ofta hårt över lågfjället Sjisjka, tre mil söder om Kiruna. Här bygger och investerar Skanska i en av Sveriges största vindkraftparker, i samarbete med O2 Vind och Jämtkraft. Den känsliga fjällnaturen och avsaknaden av vägar medför utmaningar, samtidigt som arbetsstyrkan förts samman.

Mitt ute i väglöst land byggs den nya vindkraftparken, i oktober kan de 30 vindkraftverken försörja 43 000 hem med hushållsel.

– Det som är så unikt med det här projektet är själva platsen. Att få förmånen att vara ute i vildmarken och skapa någonting som ger grön energi. Det säger Fredrik Björckebaum, VD för Sjisjka Vind AB.

Eftersom inga vägar leder till Sjisjka avgår varje morgon en rälsbuss från Gällivare, där arbetsstyrkan är inkvarterad, och varje kväll vänder rälsbussen hemåt igen.

– De gemensamma tågresorna har medfört att arbetsgruppen blivit väldigt sammansvetsad. Alla har lärt känna varandra på ett helt annat sätt än om man kört egen bil till jobbet. Stämningen är positiv och alla ställer upp för varandra.

En grusväg kommer nu att byggas till området men totalt kommer 95 procent av projektets transporter att ske med järnväg.

Många kompetenser behövs

I den här typen av projekt krävs kompetenser som ingenjörer, projektutvecklare och yrkesarbetare. Det behövs även personer som jobbar med tillstånd och finansiering.

– För egen del är Sjisjka fantastiskt eftersom jag får använda all kompetens jag har – allt från teknik till finansiering, anser Fredrik Björckebaum.

Fantastisk fjällmiljö

– Alla som jobbar i projektet känner ett ansvar för den fantastiska miljö vi får jobba i. Utsikten över fjällvidderna och Kebnekaisemassivet är imponerande. Man har sett björn på projektområdet – det händer inte var som helst. Fiskevattnet är fint och det har hänt att folk sovit över på kontoret för att fiska.

– Girjas sameby är positivt inställd och har hjälpt till med att få igenom tillstånd. De ser inte vindkraftverken som någon nackdel för sin verksamhet. Samerna har även hjälpt till i projektet med byggjobb, skogsröjning med mera.

Andra nationaliteter lockas av den fantastiska arbetsmiljön. Danskar, polacker och tyskar reser till Sjisjka och bidrar därmed till att skapa en internationell arbetsplats i vildmarken.

Fler projekt

Vi är mycket stolta över Norra länken-projektet NL11 som två år i rad tilldelats Trafikverkets arbetsmiljöpris.

Tunnel- och vägprojektet NL11

I Skanskas största projekt någonsin är tempot högt och friheten stor.

Sjukhusprojektet, Nya Karolinska Solna

Ett projekt i framkant där vi utvecklar innovativa gröna lösningar och en riktigt bra arbetsmiljö.

Kontorsfastigheten Lustgården