Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Prisat projekt med drivna medarbetare

Mitt i Stockholms trafikhets, på en av Sveriges mest biltäta platser har Skanska byggt Norra länken 11, en viktig pusselbit för att lösa stadens trafikproblem. Med god planering, hög säkerhet och drivna medarbetare har projektet tilldelats Trafikverkets arbetsmiljöpris två år i rad.

För att minska trafiken i Stockholms innerstad och förbättra framkomligheten för bilister så har Sveriges största vägbyggnadsprojekt påbörjats i Stockholm. 2015 kommer den nya stadsmotorvägen Norra länken vara färdig och ska då förbinda Karlberg i norra Stockholm med Värtan i söder. Skanskas del av Norra länken är projektet NL11, en vägsträcka bestående av en 700 meter lång bergtunnel samt en betongtunnel på 245 meter som färdigställdes i december 2011.

– NL11 har varit ett fantastiskt roligt projekt som verkligen engagerat alla som varit involverade. Vi har varit ett sammansvetsat gäng med många kompetenser, berättar projektchef Max Juhlin.

Han menar att en av nycklarna till det lyckade projektet stavas god planering.

– Trots att det var frestande att dra igång produktionen på en gång så valde vi att ha is i magen. Vi ville vara säkra på att vi hade full kontroll på varje litet delmoment så att inget oförutsett skulle inträffa. Och med en god planering kommer också en säker arbetsmiljö på köpet. När alla har full kontroll på vad som kommer att hända och vem som gör vad så minskar stressen och därmed olycksrisken.

Trafikverkets arbetsmiljöpris två år i rad

Och nog har arbetsmiljön varit säker. Under de tre åren som bygget pågick registrerades inte en enda olycka. Både 2009 och 2010 tilldelades NL11 Trafikverkets arbetsmiljöpris med en prissumma på 25 000 kronor.

Max Juhlin förklarar att framgångsfaktorn har varit engagemang och samarbete.

– Engagerade medarbetare är a och o på ett stort bygge. Och på NL11 märktes det verkligen att medarbetarna kände ansvar för projektet. De kom med många bra förslag som vi lyssnade till.

Sammansvetsat och internationellt gäng

Arbetsplatsen hade också en internationell prägel då många av medarbetarna kom från Skanska Slovakien. Det ställde stora krav på informationsöverföringen.

– Vi såg till att översätta all information och alla rutiner vilket medförde ett väldigt stort engagemang från slovakerna. De kände sig verkligen delaktiga och blev en viktig del av gänget, säger Max Juhlin.

Inte ens när projektet avslutats skildes gänget helt åt. Vinstpengarna från Trafikverkets arbetsmiljöpris gick nämligen till en Slovakienresa där de svenska medarbetarna fick hälsa på sina slovakiska kollegor från projektet.

– Man kan säga att vi knöt ihop projektet på så sätt. Det var väldigt roligt för oss att få se Slovakien som land och jag tror att våra slovakiska kollegor uppskattade att vi kom.

Fler projekt

Lågfjället Sjisjka erbjuder en fantastisk arbetsmiljö. Här är vi med och skapar grön energi.

Vindkraftparken Sjisjka

I Skanskas största projekt någonsin är tempot högt och friheten stor.

Sjukhusprojektet, Nya Karolinska Solna

Ett projekt i framkant där vi utvecklar innovativa gröna lösningar och en riktigt bra arbetsmiljö.

Kontorsfastigheten Lustgården