Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Gröna idéer i storstadsprojekt

På västra Kungsholmen i centrala Stockholm växer en ny kontorsfastighet fram. Här planerar Skanska att flytta in tillsammans med andra hyresgäster 2013/2014. Ambitionen är att skapa den grönaste fastigheten någonsin.

– Det här är ett väldigt roligt projekt. Det är en stor utmaning att bygga ett 55 000 kvadratmeter stort hus inne i staden. Tempot är högt och alla som jobbar med projektet är väldigt engagerade, vilket bidrar till en stimulerande miljö. Entré Lindhagen är ett av de största projekt vi byggt och energilösningarna intresserar många. Det säger Magnus Hellsten, projektledare för fastigheten.

Vi kommer att hamna 50 procent under de energikrav som Boverket ställer på nybyggda kontorsfastigheter. Det är möjligt tack vare innovativa energilösningar. Ett exempel är Deep Green Cooling som gör huset självförsörjande avseende kyla.

Kreativa lösningar välkomnas

Projektet ger svängrum för den som vill jobba med energieffektivisering och komma med innovativa lösningar.

– Skanska har ambitionen att vara det ledande gröna företaget, allt vi bygger ska genomsyras av ett miljötänkande. Därför är kreativa lösningar från medarbetare välkomna. Det finns stort utrymme för den som vill jobba med energifrågor. Deep Green Cooling är en av de idéer som hjälper till att konkretisera Skanskas miljömål.

– Om du vill utvecklas så får du det, och smarta idéer fångas upp. Det fina med Skanska är att företaget är så stort och spänner över hela branschen. Vi bygger allt ifrån broar till hus. Du kan hoppa runt inom bolaget och leta dig fram till det du verkligen vill göra.

Bredvid den nya kontorsfastigheten bygger Skanska 150 lägenheter. Västra Kungsholmen dominerades tidigare av industrier och kontor, men i den nya stadsdelen är det liv och rörelse även på kvällar och helger. Det finns en stolthet i projektet att bidra till utvecklingen av en ny och levande stadsdel, och dessutom vara med om att bygga Skanskas nya kontor.

Många kompetenser krävs

I och med att vi bygger både en stor kontorsfastighet och bostäder, krävs många olika kompetenser. Vi kommer från olika delar av Skanska men när man går in i ett projekt så blir det ett otroligt sammansvetsat gäng. Huset på Lindhagensgatan är ett bra exempel: Vi har ett gemensamt mål och det blir ett otroligt driv. Jag jobbar med kunniga människor och vi lär oss hela tiden av varandra.

Fler projekt

Vi är mycket stolta över Norra länken-projektet NL11 som två år i rad tilldelats Trafikverkets arbetsmiljöpris.

Tunnel- och vägprojektet NL11

I Skanskas största projekt någonsin är tempot högt och friheten stor.

Sjukhusprojektet, Nya Karolinska Solna

Lågfjället Sjisjka erbjuder en fantastisk arbetsmiljö. Här är vi med och skapar grön energi.

Vindkraftparken Sjisjka