Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Spännstål GWS och gängad armeringsstång VGA

Stångsystemen lämpar sig vid kortare spännlängder. De är kompakta med stor stålarea och passar bra vid ihopspänning av huskroppar, kranfundament och dragstag i pålspetsar.

Vi saluför två av marknadens många spännstålsystem: VGA och GWS.

VGA och GWS är två system som kompletterar varandra väl med sina olika materialegenskaper. VGA passar bäst vid dynamiska laster, till exempel i kajer, och GWS som är ett kalldraget spännstål passar bäst för statiska krafter, exempelvis bergstag.

VGA

Gängad armeringsstång VGA består av kamgängade stänger som förses med mutter och bricka. Både VGA- och GWS-stänger kan lätt skarvas med skarvmuff. Materialet är av armeringskvalitet och ska inte förväxlas med GWS Stångsystem som har en högre spännstålskvalitet.

GWS

GWS är ett kalldraget stål med högre lastkapacitet än VGA och är ett spännstål där höga statiska laster förekommer. Lagerförda stänger, GWS och VGA, går att få upp till 12 meter. Vid verkleverans går det att få stänger upp till 16 meter. GWS är inte svetsbart och får inte utsättas för svetsloppor, rondellstänk eller annan värmebehandling.