Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Berg- och jordförankringar, stångsystem

Stångsystem är i dag ett mycket välkänt och beprövat system för efterspänning av betong samt som permanenta och temporära berg- och jordförankringar. Systemet består av helgängade stänger som spänns med speciella håldomkrafter och låses med muttrar.

Vi saluför bergförankringar i två kvaliteter. Dels i höghållfast spännstål typ GWS och dels i armeringstålkvalitet, typ VGA. För att skilja de olika kvaliteterna åt är GWS-stålet högergängat och VGA-stålet vänstergängat.

Stängerna lagerförs i 12,0 meters längder för alla dimensioner. I specialfall kan stänger levereras i längder upp till 18,0 meter efter beställning. Eftersom stängerna är helgängade kan de kapas och skarvas var som helst.

Spännstål får inte utsättas för värmebehandling, svetsloppor eller svetsning. Svetsstänk kan ödelägga stålets struktur med brott som följd vid spänning. Spännstål ska behandlas med stor försiktighet.

Kontakta oss om du behöver andra typer av spännstålssystem. Vi kan leverera de flesta system men har inte alla i lager. Dessa levererar vi på projektbasis.