Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Stockholm, Bredäng

I Stockholmsförorten Bredäng har vi under tre års tid renoverat 800 badrum åt Svenska Bostäder. Endast 18 dagar har det tagit att renovera ett badrum. Mycket noggrann planering krävdes för att hålla tidsplanen, god kommunikation med de boende var också viktig eftersom de bodde kvar under renoveringen.

Husen i Bredäng är byggda under 1964-1967 och är typiska miljonprogramsboenden. Vi rev ut alla badrum, asbestsanerade och bytte allt fram till stammen. Dessutom bytte vi ut köksavloppet. Varje vecka började vi med sju nya badrum och jobbade med ett rullande schema. Upp till 28 badrum renoverades samtidigt men befann sig i olika faser.

Social kompetens viktig

Hyresgästerna bodde kvar under renoveringen vilket gick väldigt bra tack vare den extremt korta renoveringstiden, tydlig information och yrkesarbetarnas stora sociala kompetens. I varje lägenhet ställde vi in en så kallad skogstoa och ordnade provisoriskt vatten i köket. På gården fanns duschvagnar.

Alla arbetsuppgifter på stora tavlor

Den största utmaningen var logistiken och den pressade tidsplanen. Vi löste den med visuell styrning: på stora tavlor skrev vi upp alla badrum och de olika momenten. Alla yrkesarbetare rapporterade på tavlorna och det gick att se när nästa moment kunde påbörjas.

Lönsamheten blev mycket god tack vare att vi hela tiden tittade på vad som kunde göras bättre. Vi bytte ut material och fraktmetoder, bytte leverantörer med mera. Bland annat hittade vi en metod för gjutning av golv som sparade tid och gav bättre isolering.

Den visuella styrningen har tillsammans med andra erfarenheter hamnat i Miljonhemmet, Skanskas kunskapsbank för miljonprogramsprojekt.

Korta fakta

Start: januari 2007 
Färdigställt: december 2009 
Ort: Stockholm 
Adress: Kv. Neptuniorden