Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Oskarshamn

Bostadsrättsföreningen Hörnan har genomfört en stamrenovering och alla de 34 lägenheterna har fått nya badrum. Det som utmärker projektet är boendedialogen. Tre möten genomfördes med de boende, och den utförliga informationen gjorde att de kände sig trygga.

Brf Hörnan anlitade Skanska när det var dags för en stamrenovering. Vi har gjort ett traditionellt stambyte och husets 34 lägenheter har fått nya och fräscha badrum. Ungefär en tredjedel av lägenhetsinnehavarna har även valt att renovera sina kök. Dessutom har vi också renoverat tvättstugan.

Tydlig information skapar trygghet

Vi har utvecklat en bra boendedialog som bygger på tre steg. I det första steget hade vi ett startmöte med samtliga lägenhetsinnehavare där vi berättade vad som skulle hända. Vi visade typbadrum och visade även hur vi kunde dra de nya stammarna.

Därefter hade vi ett möte per stam eller våningsplan. Då pratade vi om vad som skulle hända i varje badrum, placering av handfat och dusch, och så vidare. Lägenhetsinnehavarna fick även en tillvalsblankett för val av bland annat kakel.

Det tredje mötet var ett platsbesök en vecka innan vi påbörjade arbetet med en stam. Då diskuterade vi vad de boende behövde flytta undan och andra praktiska detaljer.

De boende kände sig trygga med vad som hände och de var förberedda på att det skulle bullra och damma. Tack vare god information och ett gott hantverk var lägenhetsinnehavarna nöjda med slutresultatet.

Dusch- och visningsbod

Nästan alla bodde kvar under renoveringen. Vi hade inrett en visningsbod för stambytesprojekt. De boende kunde se hur deras badrum kommer att se ut och de kan även använda duschen och toaletten.

Konceptet för boendedialogen finns sparat i Miljonhemmet, Skanskas kunskapsbank om miljonprogrammet. Det gör att andra projekt kan använda verktyget för att skapa en god boendedialog.

Korta fakta

Start: april 2010
Färdigställt: september 2011 
Ort: Oskarshamn 
Adress: Södra Långgatan