Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Trådlös kontroll

En Youtube-film på ungdomar som hoppade mellan ett vattentorn och en gammal fästning blev startskottet. Efter det installerade VA-verket i Luleå säkerhetsutrustning.

Uppe på Mjölkuddsberget i Luleå står det ett vattentorn. Det var från detta torn som ungdomar hoppade till det intilliggande fortet, vilket de filmade och la upp på nätet. Detta, i kombination med att det kom nya regler som säger att alla obevakade VA-anläggningar måste bevakas, gjorde att VA-verket i Luleå beslutade att installera säkerhetsutrustning.

Nu för tiden hänger det därför en kamera som bevakar entrén till vattentornet. Om någon rör sig inom det bevakade området så triggas en rörelsedetektor som sätter igång larmet hos VA-verket. Samtidigt börjar kameran att filma.

 En likadan installation sitter på Svartberget, som också ligger i Luleå. Båda dessa vattentorn ligger högt upp, på toppen av berg, vilket är både en fördel och en nackdel.

 – Det finns inget bredband där uppe, så vi var tvungna att vara kreativa, säger Urban Ericsson, larmtekniker och CCTV-ingenjör på Skanska Installation i Luleå.

 Eftersom hastigheten är för långsam var 3G aldrig ett alternativ. Istället installerade Skanska Installation en riktad antenn och ett wifi-nätverk som räcker ner till närmaste kommunägda fastighet där det finns bredband. Vid vattentornet på Mjölkuddsberget fall är det Tekniska förvaltningens lokaler, som ligger ungefär en kilometer bort.

 – Installationerna har fungerat mycket bra och de bilder vi får är över förväntan, säger Urban Ericsson.

Vattnet till vattentornen kommer från Gäddviks vattenverk som ligger några kilometer utanför Luleå. Även där har Skanska Installation satt upp kamerabevakning, men där är utmaningen något annorlunda än i stan.                         

 På en stolpe mellan vattendammarna, där älvvattnet filtreras genom sand, hänger en översiktskamera. Den är programmerad att bevaka olika zoner och om något krav uppfylls inom en viss zon styrs en mindre, rörlig kamera dit.

 Redan i det läget börjar kameran filma, men det går inte något larm till operatören förrän flera kriterier har uppfyllts. Det kan handla om att föremålet som rör sig måste vara större än ett visst mått, men mindre än ett annat. På så sätt kan man utesluta allt från småvilt till bilar.

 Hela området är inhägnat med staket så det finns inga större djur att ta hänsyn till, men däremot har man haft problem med sjöfågel som triggat larmet. Därför har Skanska Installation testat att använda värmekameror istället, eftersom fåglarna ger ifrån sig mindre värme än en människa.