Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Klassiskt kontorshus byter själ

1942 satte flexibla Thulehuset en ny standard för kontorshus. 70 år senare rensades hela innandömet. Med Skanska Installations hjälp har huset återigen blivit modernt – och miljöcertifierat.

För över 70 år sedan, när Thulehuset på Sveavägen 44 i Stockholm stod klart, beskrevs det som Sveriges mest rationella kontorshus. Huset satte en ny standard med flexibla kontorsavdelningar och flyttbara mellanväggar.

Idag är den fortfarande en av Stockholms största kontorsfastigheter och den har blivit ännu modernare. Huset har blåsts på allting invändigt, så att bara skelettet återstod. Fasaden ser alltså likadan ut som tidigare, men på insidan är allt ombyggt och helt nytt.

Det är Skanska Hus som byggde om Sveavägen 44, som är det officiella namnet på Thulehuset. Kontraktsumman uppgick till 750 miljoner kronor, varav ordervärdet för Skanska Installation uppgick till 45 miljoner kronor, och totalt renoverades 54 000 kvadratmeter fördelat på kontor och butiker.

Diligentia, som äger huset, anlitade Sydtotal och Skanska Installations dotterbolag TKI för en samverkansentreprenad. Sydtotal levererade ventilationen och Skanska Installation stod för alla nya rörinstallationer med rör till avlopp, vatten, värme och kyla. All kyla går i grova ventilationskanaler, så huset har inte några kylbafflar.

Projektet hade en grön prägel och Diligentia har fått besked om att målet är nått – att huset uppnår nivån Excellent, den näst högsta nivån i det brittiska miljöcertifieringssystemet BREEAM. Bland annat står byggnaden för en del av sin egen förbrukning genom solfångare på taket och kyla som tas från berggrunden.

– Borrhålen minskar behovet av köpt kyla. Vi fick möjlighet att borra tack vare att huset var helt utblåst, säger Nils Moberg, avdelningschef på Skanska Installation.