Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Mätbara framgångar på Väla Gård

Skanska behövde ett nytt regionkontor i Helsingborg. De byggde ett hus som är självförsörjande på el och värme. Resultatet blev Europas bästa och världens tredje bästa hus.

En kort bilfärd utanför Helsingborg ligger Skanskas nya distriktskontor. Det har fått utmärkelsen Platina, den högsta nivån i LEED, Leadership in Energy and Environmental Design, som bland annat tar hänsyn till miljöpåverkan och energianvändning.

Faktum är att huset placerade sig så högt i LEED att det i mars 2013 placerade sig som certifieringens bästa hus i Europa och tredje bäst i världen.

Husets framgångar beror till stor del på att tvillingbyggnadens takhalvor är täckta med solceller i söderläge. Cellerna beräknas producera 64 000 kilowattimmar varje år, vilket är tillräckligt för att göra byggnaden självförsörjande. Man producerar till och med ett överskott vilket gör att man tillför energi till elnätet. Eftersom det ännu är ovanligt att elkonsumenter även producerar el så gav det lite oväntade problem i början.

– Vi hade ett antal barnsjukdomar och det uppstod problem med vårt el-abonnemang. Eftersom vi producerar mer el än vi förbrukar så utlöstes effektbrytaren. Men elleverantören ändrade gränsvärdet i brytaren så nu är det löst, säger Jonas Magnusson, regionchef på Skanska Installation.

Det är inte bara solcellerna som gör att huset placerar sig högt i LEED. Byggnaden förses med värme och kyla genom 22 stycken borrhål som finns på tomten. Och man har även tänkt på små detaljer när man byggt huset. Kranarna är snålspolande, parkeringsplatsen är byggd av återvunnit material och man använder LED-lampor nästan överallt. Dessutom är ventilation, belysning, värme och kyla närvarostyrt. Dessa systems regleras via 294 mätpunkter som mäter koldioxid, ljus och temperatur runt om i hela byggnaden, och som hela tiden ser till att energiförbrukningen och inomhusklimatet är optimalt.

Huset har byggts av Skanska Installation tillsammans med företagets systerbolag, Skanska Hus, Skanska Väg och Anläggning, Skanska Maskin och Skanska Asfalt och betong. Alla bolagen delar kontorshuset, till skillnad från tidigare då de var utspridda i Helsingborg. Att de sitter tillsammans har även fört ihop deras affärer.

– Det är lättare att prata med varandra och föda nya affärer, säger Kristofer Jeppsson, distriktschef på Skanska Installation.