Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Blåsigare och kyligare hos SMHI

När SMHI sände radio samtidigt som institutets lokaler renoverades gällde det att Skanska Installation, totalentreprenören för ventilation, planerade upprustningen ordentligt.

I Norrköping huserar SMHI i lokaler som byggdes 1975. För att öka komforten har ägaren Kungsleden renoverat byggnaderna. Samtidigt passade man på att förbättrat energieffektiviteten för att byggnaderna ska kunna klassas som EU Green Building.

Skanska Installation jobbade i projektet tillsammans med Skanska El och Skanska Direkt och var totalentreprenör på ventilationssidan och hade el, rör, styrmedel och bygg som underentreprenörer. Det innebar att Skanska Installation bland annat installerade sekvensstyrda kylbafflar och satte in nya ventilationsaggregat med värmeåtervinning genom roterande växlare.

Samtidigt som lokalerna renoverades hade SMHI sin verksamhet i full gång i husen. Det skapade vissa utmaningar eftersom det meteorologiska och hydrologiska institutet sänder radio med väderprognoser till P1, P3 och P4 flera gånger dagligen.

– Vi fick hela tiden ta hänsyn för att inte störa deras verksamhet. Under vissa klockslag, när radiosändningarna gick ut, fick vi inte väsnas alls, säger Andreas Henriksen, projektledare på Skanska Installation.

För att få ihop logistiken med pågående verksamhet i lokalerna renoverade man ett våningsplan åt gången i de nio husen, där varje plan tog ungefär tre till fyra veckor att bli klar med.

– Allt behövde klaffa väldigt exakt. Vi såg till att tidplanen höll så att man kunde flytta radiostudior, forskningslabb och allt folk. Det var ett pussel att få ihop allting. Men vi har ett väldigt nära samarbete och en jättebra relation med beställaren Kungsleden och med hyresgästen SMHI, så det gick bra, säger Andreas Henriksen.