Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Stora lyft med unik skeppslastare

En unik skeppslastare i Norrköpings hamn lastar ankrade fartyg med upp till 330 ton spannmål i timmen. Det kräver en avancerad styrning med konstant mätning.

– Tid är pengar, särskilt för de stora lastfartyg som angör hamnen i Norrköping. De ska helst stå så kort tid som möjligt i hamnen för att vara lönsamma, säger Håkan Krumlinde, ledande montör på Skanska Installation i Norrköping.

För att minimera tiden fartygen behöver stå ankrade har man i Norrköpings hamn monterat en skeppslastare som det inte finns någon motsvarighet till i Sverige. Skeppslastarens teleskopiska utskjut, i kombination med att transportören kan förflyttas i sidled på en räls längs fartygen, gör att lastfartygen inte behöver ändra position under lastning. Samtidigt kan skeppslastaren manövreras smidigt via en radiokontroll.

Tack vare att den avancerande skeppslastaren fördelar lasten jämnt på fartygen blir kapaciteten hög. Fartygen som angör hamnen kan lastas med upp till 330 ton spannmål – i timmen.

Skanska Installation installerade all el i Norrköpings hamn för några år sedan. När skeppslastaren skulle monteras fick bolaget återigen förtroendet från hamnen. Denna gång för att installera all el och automatik på den stora maskinen, ett projekt som pågick i nästan ett år och varade till april 2015, då det var dags för slutbesiktning.

– Vi har gjort all styrning till lastaren. Det är mycket teknik inbyggd, allt mäts hela tiden. För att se att allt fungerar testlastade vi tre fartyg när installationerna var klara, säger projektledaren Andreas Henriksen.