Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Skandinaviens största köpcenter

Mall of Scandinavia är ett nytt landmärke som tar form precis norr om Stockholm. Skanska Installation är med och utför installationer i det som ska bli Skandinaviens största köpcenter.

I Solna, några minuter från Stockholms innerstad, uppförs det nya shoppingcentret Mall of Scandinavia. När det är klart ryms 250 butiker och restauranger men även biosalonger och en stor mängd offentliga toaletter.

I byggnaden, som har drygt 100 000 kvadratmeter butiksyta fördelat på åtta delar, utför Skanska Installationrörentreprenaden tillsammans med Sandbäckens rör.

– Ett enormt projekt som detta slukar stora mängder resurser, så det gjordes en bedömning att det är en fördel om vi delar på jobbet. Och det fungerar bra, säger Nils Moberg, avdelningschef rör på Skanska Installations dotterbolag TKI.

Skillnaden mellan Mall of Scandinavia och en stor kontorsbyggnad är det stora fläktsystemet. I byggnaden finns 30 fläktrum totalt. Det stora antalet offentliga toaletter och restaurangdelen kräver också en del extra rörläggning.

– Det är lite fler saker som ska monteras i ett kommersiellt kök, bland annat fettavskiljare, säger Nils Moberg.

Tiden är den största utmaningen med projektet, även om projekttiden ligger på två år.

– Det kan låta mycket, men det är det inte när det är så här mycket att göra. Det är mycket som ska planeras och det måste göras noggrant, säger Nils Moberg.

I de flesta utrymmena i den gigantiska byggnaden pågår installationer av ventilation och rörläggning parallellt, allt för att hinna i tid.

– Vi måste vara klara till sommarsemestern i år. Men vi har jobbat med sådana här projekt tidigare, så det ska vi klara, säger Nils Moberg.