Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Säkerheten hamnar högst

Roterande kameror på 25 meter höga master bevakar ett stort område och kan punktmarkera fartyg. Samtidigt stoppas obehöriga med ett automatiskt och flexibelt säkerhetssystem i Luleå hamn.

Luleå hamn är en av Sveriges fem största hamnar där cirka 600 fartyg lägger till varje år. Hamnen omsätter årligen mer än åtta miljoner ton gods.

Övervakningen i hamnen har några år på nacken och behöver därför uppdateras, bland annat för att möta FN-regelverket ISPS, The international ship and port facility security code.

– Först och främst ska det inte finnas några obehöriga i närheten där man lastar och lastar av fartyg. Dessutom vill man kunna spela in och dokumentera verksamheten i hamnen om något skulle hända, säger Anders Jonsson, tekniker på Skanska Installation i Luleå.

Bolaget har fått uppdraget att uppgradera anläggningen med den senaste tekniken i form av nytt kablage, ny server och nya kameror.

För en del kameror har det räckt med en omstart. Andra har Skanska Installation bytt ut mot nya. Några av dessa är så kallade fempunktskameror med infrarött ljus som monterade på en mast täcker ett brett område även nattetid.

– Det fungerar som en lampa med osynligt ljus som bara kameran kan se. På natten kan den zooma in rejält med cirka tjugo gångers förstärkning. Det innebär att man enkelt kan se fordon och registreringsnummer, säger Anders Jonsson.

Flera kameror är placerade högt uppe i ett antal 25 meter höga master.

– Vi har tolv kameror, varav fyra är roterande. Dessa går att ställa in så att de kan punktmarkera ett speciellt fartyg eller liknande, säger Anders Jonsson

En av de stora utmaningarna har varit att Luleå hamn är ganska utsträckt.

– Det handlar om stora avstånd med en total hamnsträcka på cirka två kilometer.

Systemet kan hjälpa till att upptäcka aktiviteter i bevakningsområdet – och slår larm vid behov.

– Man kan till exempel sätta larmområdet i centrat av bilden. Programmet skickar då ett sms-meddelande när en viss procent av bilden rör sig.

Den moderna tekniken gör det till och med möjligt att sköta bevakningsarbetet på distans.

– Man kan gå in på servern varifrån som helst i världen. Tack vare en krypteringstunnel med väldigt säker kryptering kan man ta med sig kamerainformationen överallt, säger Anders Jonsson.