Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

"Vi har fått mycket beröm för vårt arbete"

Helix är fastighetsförvaltaren Locums största byggprojekt någonsin och också deras första partneringprojekt. Totalt handlar det om en investering på nästan en miljard kronor.
– Man gör inte många sådana här anläggningar under sin karriär, säger Nils Moberg, avdelningschef rör på Skanska Installation i Stockholm.

Projektet har varit väldigt tekniskt avancerat och Skanska Installation har fått använda sig av många speciallösningar på grund av de höga kraven på säkerhet. I cellerna får exempelvis inga rör eller handtag sticka ut som man kan skada sig på, det ska vara självmordssäkert.

Så för Skanska Installations del har det funnits gott om utmaningar att ta sig an.

– Det har varit väldigt trånga utrymmen för installationer och det har krävts mycket kreativitet för att komma in med alla våra grejer. I och med att det har varit ett så speciellt projekt har vi fått lösa många problem under resans gång. Som tur är har vi så duktiga hantverkare, säger Nils Moberg, avdelningschef rör på Skanska Installations dotterbolag TKI i Stockholm.

På Helix bedrivs två typer av verksamheter. Dels gör Rättsmedicinalverket, RMV, utredningar om huruvida personer som begått brott är psykiskt sjuka – och dels svarar Stockholms Läns Sjukvårdsområde, SLSO, för vård av de brottslingar som är psykiskt sjuka. Säkerhetsaspekten har varit central under planering och genomförande av Helix – som tagit drygt tio år att bygga från början till slut. Målet har varit att skapa en så pass säker miljö för patienter och personal att flyktförsök, fritagning, överfall och självmord förhindras.

Tidningen Byggindustrin har lyft fram Helix som vinnaren bland alla byggprojekt som färdigställts i Sverige under 2012. I sin motivering lyfte juryn bland annat fram "samverkan mellan samtliga medverkande parter" och en av dessa parter är just Skanska Installation, som inledde arbetet på Helix hösten 2010 och har levererat rör, sprinkler och ventilation.

– Vi har fått mycket beröm för vårt arbete och utmärkelsen som Årets Bygge är en fjäder i hatten för oss, säger Nils Moberg.