Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Lysande utsikter för Gängtappen

Den 65 meter höga Gängtappen, också kallad Kockumshuset, blev Sveriges första skyskrapa år 1958. Nu energieffektiviseras och moderniseras ett av Malmös mest kända hus – samtidigt som byggnadens historik och ursprungliga arkitektur lyfts fram.

Gängtappen har fått sitt namn eftersom dess tresidiga konkava form påminner om en gängtapp, ett verktyg som används till att skära invändiga gängor i runda hål. I 57 år var byggnaden huvudkontor för Kockums, innan bolaget flyttade till andra lokaler år 2015. För att förbereda huset för nya hyresgäster så totalrenoveras den 14 000 kvadratmeter stora byggnaden.

Vid årsskiftet 2014-2015 inledde Skanska Installation projekteringen och det kommande arbetet med att energieffektivisera byggnadens samtliga femton våningar.

– Alla gamla armaturer byts ut mot närmare 2 700 nya LED-armaturer med optimerad belysningsstyrning. En rörelsekännare i luftdonet känner av närvaro och styr belysning, värme och ventilation i respektive rum, säger Gert Hansson, projektledare på Skanska Installation.

I hisshallen behålls originalarmaturerna från 1950-talet för att designen ska vara kvar, men tekniken bakom uppgraderas.

– Beställaren Wihlborgs är mån om att behålla och förstärka den ursprungliga känslan i huset, samtidigt som vi med modern LED-teknik kan minska energiförbrukningen, säger Gert Hansson.

Man passar även på att byta ut all el i huset, förutom ställverket och de kanalskenor som har strömförsörjning upp i huset eftersom de installerades vid en renovering 1994. Samtidigt installerar Skanska Installation även ett nytt, modernt utrymningslarm med optiska detektorer på alla våningsplan.