Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Referensprojekt

Vi utför installationer på vitt skilda platser – under jord, i splitternya sjukhus och i kolossala köpcentrum.
Varje uppdrag har sina speciella förutsättningar.

Nyhemsskolan i Ängelholm

I Ängelholm byggs en ny högstadieskola med många moderna miljö- och installationslösningar. Solpaneler på taket och prefabricerade snabbkopplingar är några exempel.

Läs mer

Malmö Studio i Malmö

I centrala Malmö byggs en ny mötesplats för forskning, kultur och näringsliv. För Skanska Installation innebär bygget på Malmö Studio såväl prefabricering som en mängd specialinstallationer.

Läs mer

Hamnen i Norrköping

330 ton spannmål i timmen. Så stor är lastkapaciteten i Norrköpings hamn tack vare en Sverigeunik skeppslastare. Den kräver en avancerad styrning, vilken installerats av Skanska Installation.

Läs mer

Luleå hamn

Enligt FN-regelverket ISPS får inga oönskade personer, vapen eller sprängmedel komma in i hamnanläggningen. Med hjälp av ett flexibelt säkerhetssystem ser Luleå hamn till att uppfylla kraven.

Läs mer

Norrköpings flygplats

All utrustning och allt material måste genomgå säkerhetskontroller samtidigt som det gäller att hålla koll på var flygplanen befinner sig. När man arbetar på en flygplats gäller det att vara extra noga med kommunikationen.

Läs mer

Servicekontor Norrköping

Med smarta installationer kan Skanska Installation i Norrköping enklare styra belysningen på sitt kontor, enkelt koppla upp sina datorer på tv-skärmar och hålla koll på projekten man arbetar med.

Läs mer

Södertälje sjukhus

Ett BB med akutsalar behöver luft som är fri från bakterier, även om det rör sig mycket människor i lokalerna. När Södertälje sjukhus bygger ut ser TKI till att luften blir steril.

Läs mer

Biomedicum i Solna

”De bygger fyra väggar runt våra installationer”, skojar Andreas Udd om Biomedicum, en byggnad vars mål är att främja samverkan och forskning över vetenskapliga gränser.

Läs mer

Vegaskolan i Vännäs

Med ett nytt passivhus blir Vegaskolan större och samtidigt mer energisnål. Skanska Installation hjälper till med allt från energieffektiva installationer till hörslingor.

Läs mer

Östtegs skola i Umeå

När Umeå kommuns äldsta skola byggs om får den både bättre inomhusklimat och fler kvadratmeter till eleverna. Skanska Installation tar ett helhetsansvar för installationerna.

Läs mer

Skolor i Skellefteå

Cyklonfilter, patronfilter och högvakuumsanläggning med stoftavskiljning. När tre skolor blir två installerar Skanska Installation i Skellefteå många avancerade lösningar.

Läs mer

Hammarbydepån i Stockholm

När SL bygger nya verkstaden Hammarbydepån i Stockholm får vattenledningar samsas med gasledningar, oljeledningar och tryckluft. Därför har Skanska Installation tagit till många speciallösningar.

Läs mer

Gängtappen i Malmö

Efter att ha inrymt Kockums i 57 år ska Gängtappen, Sveriges första skyskrapa, få nya hyresgäster. Skanska Installation uppgraderar det skruvade huset men ser samtidigt till att behålla den historiska känslan.

Läs mer

Badhus Hyllie i Malmö

Alla Malmös badhus är slitna och lever på lånad tid. Därför är det välkommet med nytillskottet i Hyllie i utkanten av staden. Skanska Installation har installerat bland annat belysning och passagesystem.

Läs mer

Centralsjukhuset i Karlstad

I Karlstad byggs 21 nya operationssalar. Skanska Installation spelar en nyckelroll för att salarna ska hållas rena från virus och bakterier.

Läs mer

Cisternen i Umeå

Med gemensamma krafter bygger Skanskabolagen i Umeå ett nytt kontor – till varandra. Projektformen partnering gör att arbetet flyter på smidigt.

Läs mer

ESS i Lund

Molekyler som blir upplysta med neutroner kommer ge forskarna helt nya insikter i hur världen fungerar. Skanska Installation är med och bygger världens kraftfullaste neutronkälla ESS.

Läs mer

F21 i Luleå

Jas-plan som behöver belysning och portar som måste fara upp vid ett larm. Många saker måste fungera felfritt på Norrbottens flygflottilj.

Läs mer

Mall of Scandinavia i Solna

250 butiker och restauranger på 100 000 kvadratmeter. Mall of Scandinavia blir Skandinaviens största köpcentrum. Skanska Installation är med och bygger den enorma byggnaden.

Läs mer

Malmö Live

Konserter på Malmö Live får inte störas av irriterande ljud. Därför har Skanska Installation monterat ett separat vibrationsdämpat system i konserthuset. Ventilation i stolar och kamouflerade galler är andra speciallösningar på Malmö Live.

Läs mer

Nya Karolinska Solna – Brandlarm

11 000 multidetektorer monteras på sjukhuset Nya Karolinska Solna i ett av Europas största installationsprojekt någonsin. Projektet sköts av Skanska Installation i Luleå, som handplockat kompetens från flera orter.

Läs mer

Nya Karolinska Solna – Reservkraft

För att patientsäkerheten aldrig ska hotas på Nya Karolinska Solna behövs det ett reservkraftverk. Därför har Skanska Installation inrättat ett kraftverk på 29 500 hästkrafter.

Läs mer

Nya Karolinska i Solna - Installationer

I Solna byggs ett stort, modernt sjukhus. En teknikbyggnad på 18 000 kvadratmeter ska försörja hela sjukhuset med media och bland annat de installationerna står Skanska för.

Läs mer

Saab i Huskvarna

På inrådan från Skanska samlar försvarskoncernen Saab sina resurser i Jönköping-regionen och flyttar dem till Huskvarna. Skanska Installation har varit med från start och har därför kunnat optimera alla installationer i de nya byggnaderna.

Läs mer

Tingsrätten i Gällivare

Tingsrätten i Gällivare blev säkrare när Skanska Installation monterade allt från kameror och överfallslarm till reservaggregat och brandlarm.

Läs mer

Stenbrott i Hardeberga

I Hardeberga har två fasta fabriker blivit till en mobil fabrik. Skanska Installation ser till att anläggningen fungerar – inte minst att säkerheten är tipp-topp.

Läs mer

Sundsvallsbron

Sundsvallsbron

Ett modernt avfuktningssystem och arbetsbesparande snabbkopplingar är några av speciallösningarna på Sveriges längsta motorvägsbro. Den 2019 meter långa Sundsvallsbron har nästan uteslutande LED-belysning.

Läs mer

SMHI i Norrköping

”Då ska vi få en väderprognos från SMHI i Norrköping.” När radioprataren yttrar dessa ord gäller det att inte väsnas. Åtminstone om man samtidigt renoverar det meteorologiska och hydrologiska institutets lokaler.

Läs mer

Trelleborgs hamn

Dra kabel genom 58 000 meter rör och resa 35 stycken 18 meter höga belysningsmaster. Det är några av arbetsuppgifterna för Skanska Installation när Trelleborgs hamn flyttas österut.

Läs mer

Rättscentrum i Malmö

I Malmö samlas flera rättsmyndigheter i det som heter Rättscentrum. Under renovationen av de äldre byggnaderna i komplexet bedrev Kriminalvården samtidigt sin verksamhet vilket ställde extra stora säkerhetskrav.

Läs mer

Rättspsyk i Kristinehamn

För att underlätta rehabilitering ser rättspsyk i Kristinehamn ut som vilken lokal som helst. Men under ytan är säkerheten lika hög som på ett fängelse. Bland annat finns det plåt i alla väggar.

Läs mer

Klipporna i Malmö

De ska likna klippor, de tre kontorshusen som är under uppbyggnad i utkanten av Malmö, och som miljöcertifieras på högsta nivå enligt LEED. Det första huset färdigställs i juli 2014 och ska inhysa Skanskas regionkontor.

Läs mer

Väla Gård i Helsingborg

När Skanska behövde ett nytt regionkontor i Helsingborg valde man att ta projektet så långt som möjligt. Resultatet blev världens tredje bästa miljöhus enligt certifieringen LEED.

Läs mer

Thulehuset i Stockholm

Efter 70 år uppdaterades Sveavägen 44, eller Thulehuset som det heter i folkmun, till att bli ett modernt hotell- och kontorskomplex med en tydlig grön prägel, miljöcertifierat enligt BREEAM Excellent.

Läs mer

Vattenkraftverk i Luleå

För att förhindra att ungdomar hoppar från Vattentornet till en gammal fästning på Mjölkuddsberget i Luleå installerade VA-verket övervakningskameror.

Läs mer

Ideon Gateway i Lund

Byggnaden Ideon Gateway är ett landmärke i utkanten av Lund och inhyser hyresgäster som pysslar med allt från digitala pennor till patent. Huset är byggt med miljön i åtanke och rymmer många miljöbesparande lösningar.

Läs mer

Emporia i Malmö

Ett köpcentrum med 220 butiker, restauranger och kaféer samt en stor, öppen park på taket. Då byggtiden sträckte sig över fem år handplockades alla personer i projektgruppen.

Läs mer

Psykiatrins hus i Uppsala

Ett unikt projekt på grund av ett starkt fokus på säkerhet. I Psykiatrins hus i Uppsala kommer patienter som kan vilja skada sig själva eller andra att vårdas. Byggnaden blir som ett eget kvarter.

Läs mer

Citytunneln i Malmö

Citytunneln är en järnvägsförbindelse genom – och under – Malmö som möjliggör ökad tågtrafik över bron, i Skåne och i Sverige. En utmaning var att få leveranserna att fungera.

Läs mer

Ullstämma skola

I Ullstämma växer en ny skola fram strax intill samhällets fotbollsplaner. Nästan alla installationer är datorstyrda, så Skanska Installation har fått programmera en hel del.

Läs mer

Folkhälsohuset i Solna

Projektet Folkhälsohuset drevs i samverkansentreprenad mellan Skanska Installations dotterbolag TKI och NCC. Beställaren, Akademiska hus, har själv stått för projekteringen, men Skanska Installation var tidigt med och hjälpte till med de omfattande klimatberäkningarna.

Läs mer

Gammahuset i Solna

Nu är också Gammahuset, det tredje och sista huset i Karolinska Institutets Science Park klart. Att det är samma entreprenörer som byggde de första två husen som också byggde det tredje gjorde att inga kunskaper försvann på vägen.

Läs mer

Helix i Huddinge

Helix är fastighetsförvaltaren Locums största byggprojekt någonsin och också deras första partneringprojekt. Totalt handlar det om en investering på nästan en miljard kronor.

Läs mer