c

“Du ångrar det du tackar nej till”

När Niklas Franck fick erbjudande om ett jobb på Skanska i London, tvekade han aldrig. Det innebar en fantastisk chans för hela familjen. Skanska hjälpte till med allt praktiskt vid flytten.

I augusti 2013 packade familjen Franck ihop hela bohaget och flyttade till London. Affärsenheten som Niklas jobbade på i Stockholm hade ingen kommunikationsperson i Storbritannien och han fick erbjudandet att fylla rollen.

– Jag är imponerad av den hjälp vi fick av Skanska. Så fort jag hade tackat ja till tjänsten, kickade ett jättemaskineri igång. Vi fick hjälp med att hitta bostad, deklaration, flytt av möbler, bankkonton och en massa annat. För sju år sedan jobbade jag på en PR-byrå som skickade mig till London. Då fick jag och min fru göra allt själva, jag vet hur slitigt det är. 

En chans för hela familjen

Niklas och hans fru har haft tankar på att flytta tillbaka till London och därför behövde de inte fundera länge över erbjudandet. 

– Vår inställning är att du ångrar det du tackar nej till, sällan det du tackar ja till. Säger du nej så får du aldrig veta hur det kunde ha blivit. Det här är en chans för barnen att lära sig språket och få vidgade vyer. Givetvis lockade jobbet men det var för hela familjens skull som vi tog chansen när den dök upp. 

Skön tillvaro efter första halvåret

För familjen väntade några jobbiga månader. Niklas fru jobbar på en skola i norra London där de bor, men var hemma den första tiden eftersom de var förberedda på en tuff inskolningsperiod. 

– Barnen landade i en helt obekant tillvaro. Det tog ett halvår, vilket var vad vi hade förväntat oss. Men framåt februari började allt falla på plats. Språket kom ganska snabbt och med engelskan kom allt annat. De fick kompisar, började hänga med i skolan och så vidare. Nu har ytterligare ett halvår gått och allt flyter på bra. 

– Under det första halvåret pratade vi mycket med barnen men de ville aldrig flytta hem. Om man får en sådan här chans så ska man inte använda barnen som en ursäkt för att säga nej. Det är klart att det är tufft för dem, speciellt den första tiden, men jag tror att det är tuffare för föräldrarna att se på. Barnen fixar det här.

Roligt och utmanande jobb

Även om Niklas jobbar inom samma företag nu som i Stockholm, så anser han att det finns kulturskillnader. I Sverige finns en tradition med mycket möten och gemensamma beslut, medan det ofta är mer hierarkiskt i England. Niklas påpekar att det finns för- och nackdelar med båda sätten. 

Efter ett år på jobbet känner Niklas att det rullar på bra. Hans roll var ny, det innebar att han själv fick skapa sina arbetsuppgifter och bygga relationer inom företaget.

– I början behövde jag visa att det finns ett behov av marknadsföring och kommunikation. Nu har det gått en tid, jag har koll på marknaden och projekten här och jag vet ungefär vad som händer under ett kalenderår. 

Det börjar bli dags att fundera på hur familjen ska göra när de två åren är till ända. Jobbet är roligt och familjen har det bra, samtidigt finns släkt och vänner hemma i Sverige.

– Tiden går fortare än man tror. Snart måste vi bestämma om vi ska flytta hem, förlänga ett år till eller bosätta oss här. Svaret på hur det blir har jag inte i dag. 

Kort om Niklas

Yrke: Kommunikationsansvarig på Skanska Infrastructure Development 
Bor: London
Utlandsplacering: Strategic assignment, två år med möjlig förlängning i ytterligare ett. 
Familj: Frun Louise, dottern Alexandra, 10 år samt tvillingpojkarna Jonathan och Viktor, 7 år.

Senast uppdaterad: 2015-03-12