Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Heron Tower & Swiss Re

/Londons nya utseende

Det nya London – Swiss Re och Heron Tower

Stora städer förändras

Stillastående städer tynar bort med tiden. London har valt förändring. Stadslandskapet och själva konturen håller på att förändras, och mer är på gång. Mycket av detta händer i Bishopsgate, i hjärtat av Londons finansdistrikt.

På ett område som i runda tal motsvarar 30 fotbollsplaner har nu flera höga byggnader byggts upp och ännu fler är på väg. Två av de mest omtalade är Swiss Re och Heron Tower. Swiss Re (adress 30 St Mary Axe) är ritad av Lord Norman Foster och stod färdig 2003. Den är kanske mer känd som ”Gurkan”. Heron Tower är City of Londons högsta byggnad. Den färdigställdes 2011 och är ritad av Kohn Pedersen Fox. Båda byggdes av Skanska. ”Gurkan” är 180 meter hög med 40 våningar. Heron Tower är en smäcker skapelse i glas och rostfritt stål, 46 våningar hög. Byggnaden, inklusive mast, är 230 meter hög, 202 utan mast.

Vad är det som är så spektakulärt med dessa byggnader?

Under 60 års tid, 1894–1954, fick man inte bygga högre än 100 fot (30,48 meter) i London. Det var byggnaden Queen Annes Mansions som låg bakom denna restriktion även om det är oklart varför. Queen Annes Mansions var ett bostadshus beläget mellan Victoria Street och St. James’s Park i West End, 151 fot högt, det vill säga cirka 46 meter. Det sägs att drottning Victoria irriterades av att byggnaden blockerade utsikten över parlamentet från Buckingham Palace och det var därför regeln tillkom. En mer rationell förklaring är att byggnaden var högre än vad brandstegarna nådde. Som en konsekvens av detta behöll London sin historiskt sett enhetliga låga kontur under första hälften av 1900-talet. Londons horisont utmärktes av kyrkotornen, St. Paul’s Cathedrals kupol, och parlamentsbyggnaderna. Samtidigt hade skyskraporna sin guldålder i USA. Fem av New Yorks tio högsta skyskrapor byggdes mellan 1930 och 1933.

Sedan dess har byggnadsföreskrifterna i London gradvis mjukats upp och öppnat upp för att bygga på höjden. En av dem som tog chansen när dessa möjligheter öppnade sig var Heron International, en ledande fastighetsinvesterare och fastighetsutvecklare som har byggt mer än 156 byggnader i nio huvudstäder, totalt mer än en miljon kvadratmeter kommersiella fastigheter och detaljhandel och omkring 15 000 bostäder världen över.

Vad utmärker en skyskrapa?

Definitionerna varierar och det finns ingen officiell definition eller specificerad höjd för att en byggnad ska klassificeras som en skyskrapa. Det finns dock en gemensam nämnare. Skyskrapor har en bärande stålstomme som väggarna är upphängda på.

Heron Tower har en bärande stomme och har byggts på ett sådant sätt att behovet av störande, och bärande, pelare invändigt minimeras. Det ger utrymme för en flexibel planering av kontorsytorna, för maximal bekvämlighet, produktivitet och energieffektivitet.

Hållbarhetstänkandet är en del av själva poängen med Heron Tower och genomsyrar allt. Fasadens stora glasytor släpper in maximalt med dagsljus och minskar behovet av artificiell belysning. Solpanelerna på sydfasaden producerar förnybar energi och utgör även ett solskydd. Byggnaden har också uppnått BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) Excellent, miljöcertifieringssystemets högsta nivå.

Ett bättre London

Gerald Ronson, VD för Heron International, är särskilt stolt över det nyligen färdigställda Heron Tower.

– Heron Tower är vårt flaggskepp och det mest betydelsefulla projektet som vi någonsin har initierat. Det tog mer än tolv år från idé till färdig byggnad, men resultatet talar å andra sidan för sig själv.

Tillbaka till ”nya” London. Vad kommer de nya och iögonenfallande höga byggnaderna att betyda för London? Det finns inga tvivel i Gerald Ronsons svar.

– Färdigställandet av Heron Tower är en viktig händelse, inte bara för Heron utan även för London i dess helhet. Förutom att det är den högsta byggnaden i innerstaden, City of London, så är Heron Tower en av världens mest avancerade skyskrapor. Byggnaden omdefinierar standarden för nya kontorsbyggnader vad gäller kvalitet, service, flexibilitet och miljöeffektivitet. Nya kontor av världsklass spelar en viktig roll för att upprätthålla Londons status som världens finanscentrum och drar till sig internationella företag till City of London, säger Gerald Ronson.

Fakta:

Heron Tower
Kund: Heron International 
Höjd: 230 meter, 46 våningar
Yta: 40 836 kvadratmeter kontorsutrymmen
Miljöklassificering: BREEAM Excellent
Färdigställd år: 2011
Läs mer på: www.skanska.com/herontower

Swiss Re
Kund: Swiss Reinsurance
Höjd: 180 meter, 40 våningar
Yta: 46 500 kvadratmeter uthyrningsbar yta
Färdigställd år: 2003
Läs mer på: www.skanska.com/swissre

 

Byggnaderna Swiss Re och Heron Tower i ett stadslandskap som expanderar – inte minst uppåt. Höger Utsikten från översta våningen på Swiss Re.

Alla

Vi firar våra första 125 år

Manhattans broar

» Räkna med mig! – Öresundsbron

En verklig genväg – Autostrada A1 i Polen

Säkrare skolvägar – så byggde vi motorvägen Autopista Central

Goda grannar - 10th Street i Washington D.C.

Ska vi bada? Hammarby Sjöstad, ett nytt sätt att leva i en hållbar stad

Sugen på information? MetLife Stadium i siffror

BoKlok - Hemtrevnad i platta paket

Direktsändning från Nya Karolinska Solna

Kyla som förlösande ingrediens – med envishet genom Hallandsås

Svindlande höjder - Empire State Building

Fågel, fisk eller mittemellan? Gissa höjden på Heron Tower