Du är här

Skanska i Sverige

Här hittar du information om Skanskas verksamhet i Sverige.

Stäng

Högt tempo och högt i tak

Stoltheten över att skapa ett av världens modernaste sjukhus driver medarbetarna vid Nya Karolinska Solna-projektet. I Skanskas största projekt någonsin är tempot högt och friheten stor.

Den första patienten tas emot på Nya Karolinska Solna 2016 och hela projektet är klart 2017. Patienten är i centrum, vilket bland annat betyder att olika kompetenser och specialister jobbar i team och besöker patienten. Alla patienter får enkelrum. Skanska har tillsammans med brittiska Innisfree fått i uppdrag är att finansiera, bygga och underhålla sjukhuset.

– I projektet finns en stolthet över att skapa någonting som är riktigt betydelsefullt. Vi bygger ett sjukhus som sätter patienten i fokus på ett helt nytt sätt, vilket jag tror är en förklaring till det stora engagemanget som finns bland våra medarbetare. Det säger Annika Svensson, kommunikationschef för Skanska Healthcare.

– För att skapa ett sjukhus med patienten i centrum behöver våra medarbetarna hela tiden tänka på patientens upplevelse när sjukhuset står klart. ”Hur känns det för en patient som ska ligga i det här rummet?” Allt som sker på sjukhuset ska samspela för att ge patienten en så bra upplevelse som möjligt.

Nya Karolinska Solna är Skanskas största projekt någonsin och allt ska hålla världsklass. Skanska höjer ribban för miljö- och säkerhetsarbete, och tänjer gränserna i projektet. Målet är att bli världens mest hållbara sjukhus.

Plats för specialister och generalister

– Det är en intensiv miljö, och den som jobbar här bör vara beredd på att förändringar sker snabbt. Eftersom projektet är så stort och pågår i sammanlagt sju år, finns möjlighet att specialisera sig på ett annat sätt än i mindre projekt. Men det finns även plats för den som vill jobba brett, säger Annika Svensson.

Malin Dour är rekryteringsspecialist på Skanska Healthcare:

– Även om tempot är högt så finns ett enormt stöd. Vår ledning och alla supportfunktioner sitter på plats vilket medför att det finns en väldig närhet i projektet. Det finns möjlighet till snabba beslut. Om någon har en bra idé så fångas den upp. Vi har även stort stöd av våra ägare Skanska Sverige och Skanska UK.

Ett exempel är produktionsledaren Pär Haglunds säkerhetsanordning. Han saknade en tydlig plats för förbandsmaterial och brandsläckare som fungerar på byggarbetsplatsen. Lösningen var att designa en egen flyttbar anordning. Pärs rullbara sjukvårds- och brandskyddsanordning har nu producerats i över 350 exemplar.

Härlig stämning

Efter två år har saker och ting börjat falla på plats och arbetsklimatet är öppet, anser Malin Dour.

– För att ha koll på att folk mår bra, och för att kunna förbättra oss, har vi medarbetarundersökningar två gånger per år. Vi tar verkligen hand om varandra i projektet.

Hela 19 nationaliteter finns representerade vilket ger en internationell prägel. För den som vill arbeta på en internationell arbetsplats men vara kvar hemma i Sverige, är Nya Karolinska Solna ett perfekt projekt.

Eftersom projektet är så stort har en egen företagskultur arbetats fram som genomsyrar allt vi gör. Men den sociala biten är också viktig för att skapa sammanhållning:

– Vi brukar grilla korv vid bodetableringen, berättar Malin Dour. Det brukar gå åt otroliga mängder korvar! Dessutom har vi jul- och sommarfester, gruppaktiviteter och mycket annat.

Fler projekt

Vi är mycket stolta över Norra länken-projektet NL11 som två år i rad tilldelats Trafikverkets arbetsmiljöpris.

Tunnel- och vägprojektet NL11

Lågfjället Sjisjka erbjuder en fantastisk arbetsmiljö. Här är vi med och skapar grön energi.

Vindkraftparken Sjisjka

Ett projekt i framkant där vi utvecklar innovativa gröna lösningar och en riktigt bra arbetsmiljö.

Kontorsfastigheten Lustgården